Amaterizam kao legitimna umjetnička praksa

Objavio Tonči, 21/10/2016, pod: EDUKACIJA, KINO KLUB SPLIT, KINO KLUB SPLIT

U subotu u 19:30 sati u prostorijama Kino kluba Split održat će se predavanje na temu “Amaterizam kao legitimna umjetnička praksa” Vedrana Šuvara, predsjednika Kinokluba Zagreb.

Suodnos filmskog profesionalizma i amaterizma artikulira se na nekoliko načina: kroz ovisnost, dominaciju, podređenost ili otpor. U Hrvatskoj, čak i među filmskom kritikom, vlada arhaično mišljenje kojim se amaterizam uglavnom poistovjećuje s diletantizmom, čime se suodnos definira kroz vizuru podređenosti amaterskog filma profesionalnom. Nasuprot tome, mi u Kinoklubu Zagreb vjerujemo da filmski amaterizam danas predstavlja nužan i dovoljan temelj za razvoj filma i inovativnih filmskih praksi uopće, jer je, za razliku od akademskog i profesionalnog bavljenja filmom, otvoren i dostupan svima te na taj način promovira jedinu iskrenu demokratizaciju umjetničke produkcije. poručuje Vedran Šuvar, predsjednik Kinokluba Zagreb.

Obzirom da članovi Kino kluba Split danas, kao i neki drugi klubovi i autori koji djeluju u njima, dijele ova uvjerenja, Vedranovo predavanje predstavlja važan uvid ne samo u način na koji funkcionira Kinoklub Zagreb, već objedinjuje svjetonazore svih ljudi koji se produkcijom radova bave djelujući unutar onih sustava koji svojim članovima omogućuju besplatno korištenje opreme i autorsku slobodu.

Predavanje se odvija u sklopu Filmske škole Kino kluba Split i otvoreno je za javnost.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback