Autor koji je redefinirao film

Objavio Tonči, 19/06/2018, pod: EDUKACIJA, KINO KLUB SPLIT, KINO KLUB SPLIT, novosti

U nedjelju, 1. srpnja u 20 sati u Kino klubu Split ugledni američki filmski kritičar Jonathan Rosenbaum. Drži predavanje o nezavisnom čikaškom filmašu Peteru Thompsonu popraćeno projekcijama njegovih filmova.

Rosenbaum će održati predavanje o nezavisnom čikaškom filmašu Peteru Thompsonu, o kojem je zapisao da je riječ o autoru koji je “redefinirao film za vlastite potrebe, što je osobina koju ne dijeli samo s ljudima poput Roberta Bressona, Carla Dreyera i Jacquesa Tatija, nego i s Chaplinom, Wellesom i Kubrickom”. Predavanje će biti popraćeno projekcijama Thompsonovih filmova.

Peter Thompson (1944. – 2013.) bio je fotograf i profesor fotografije na Kolumbija koledžu u Chicagu. Specijalizirao se za digitalnu fotografiju, povijest medija i metode dokumentarnog filma i fotografije. Klasično obrazovanje stekao je kao glazbenik gitarist, a stekao je zvanja i iz komparativne književnosti i računalne grafike. Radio je kao novinar za američku mornaricu. Dobitnik je nekolicine vrijednih nagrada i stipendija.

Rosenbaum je radio kao glavni kritičar Chicago Readera od 1987. do 2008. Autor je petnaest knjiga od kojih će dvije tek biti objavljene do 2019. godine. Među njima se izdvajaju: Film: The Front Line (1983.), Placing Movies: The Practice of Film Criticism (1995.), Moving Places: A Life at the Movies (1980.; reprint 1995.), Movies as Politics (1997.) i Essential Cinema (2004.). Njegova najpopularnija knjiga je Movie Wars: How Hollywood and the Media Limit What Movies We Can See (2002.). Pisao je za brojne časopise, između ostalih za Cahiers du cinémaThe Village VoiceFilm Comment i Sight & Sound. Predavao je na kalifornijskom Univerzitetu u San Diegu na poziv Mannyja Farbera. Kao vanjski predavač predavao je film na Sveučilištu u Virginiji u Richmondu (2010. – 2012.), te držao kolegije Svjetska kinematografija i Američki nezavisni i alternativni film na film.factory programu u Sarajevu od 2013. do 2015. godine.

Radio je kao konzultant na filmovima Orsona Wellesa Dodir zla i Druga strana vjetra, a Jean-Luc Godard nazvao ga je suvremenim Andréom Bazinom.

Predavanje je otvoreno za javnost i ulaz je slobodan, ali je broj mjesta ograničen i potrebna je prijava putem on-line formulara. Predavanje će biti moderirano i snimano za potrebe filma Blizu Raja Sunčice Fradelić.

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback