BLINK u konkurenciji festivala Slobodna zona

Objavio Tonči, 02/11/2017, pod: FILM, POZITIVNA SILA

Kratkometražni film “BLINK” Jakova Labrovića u natjecateljskom je programu regionalne selekcije filmskog festivala Slobodna zona koji se održava u tri grada Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 1. do 6. studenog 2017. godine.

Nakon osvajanja nagrade za najbolji dokumentarni film na 15. Liburnia Film Festivalu, kratkometražni film “BLINK” Jakova Labrovića u natjecateljskom je programu regionalne selekcije filmskog festivala Slobodna zona koji se održava u tri grada Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 1. do 6. studenog 2017. godine.

 

I ove godine Filmski festival Slobodna Zona predstavit će filmove koji pokreću, preispituju i stavljaju u prvi plan teme o kojima se danas malo govori. U konkurenciji međunarodne, regionalne i 14plus selekciji biti će predstavljeni filmovi “Summer 1993” Carle Simon, “I Am Not Your Negro” Raoula Pecka, “Komunia” Anne Zamecke, “A Ciambra” Jonasa Carpignanoa, “Muškarci ne plaču” Alena Drijevića, “Buffet Željezara” Gorana Devića, “Dan oslobođenja” Morten Travika i Ugisa Olte itd.

 

Selektori Jelena Maksimović i Ivan Bakrač odabrali su zanimljiv i bogat regionalni natjecateljski program, u okviru kojeg će biti prikazano 10 dugometražnih i 10 kratkometražnih dokumentranih, igranih i eksperimentalnih filmova pod nazivom „Ka kolektivnoj nježnosti“. U pitanju su strukturalno i tematski različita ostvarenja koje spaja moment nježnosti u autorskom pristupu izražen kroz borbu za ravnopravnost i slobodu. “BLINK” će se prikazati 4. studenoga u Beogradu (u 21:00 u Dvorani Kulturnog centra) i Novom Sadu (19:00 u Kulturnom centru Novi Sad) te 5. studenoga u Nišu (19:00 u KC Kupina Film (Pozorište lutaka Niš)).

 

Dokumentarac “BLINK” intimno je i potresno filmsko ostvarenje o različitim psihifizičkim ekspresijama shizofrenije. “BLINK” počinje susretom braće Jakova i Ivana – koji boluje od shizofrenije – u Beču, gdje je Ivan proveo dva mjeseca nakon nestanka iz obiteljske kuće. Po povratku u Hrvatsku, Jakov snima Ivanov život i liječenja u psihijatrijskim klinikama u Splitu, Rabu i Ugljanu, često u tajnosti, kako bi izložio svu njihovu brutalnost i nečovječnost te pravi utjecaj lijekova na psihičko i fizičko stanje hospitaliziranih.

 

„BLINK“ je prvo filmsko ostvarenje Jakova Labrovića, akademskog kipara i suvoditelja nagrađivanog splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100 koji se bavi produkcijom i distribucijom predstava i performansa „rubnog“ suvremenog cirkusa. Film “BLINK” četvrti je projekt u seriji umjetničkih produkcija ROOM 100 koje se tematski bave shizofrenijom i prvi u formi filma. Jakov Labrović i Antonia Kuzmanić temu shizofrenije istražuju od 2008. godine s višestrukim ciljem produbljivanja vlastitog razumijevanja ove bolesti, koja ih se i privatno dotiče, iznalaženja načina na koje se s njome čovjek može nositi kada se javi u njegovu obiteljskom krugu te u konačnici informiranja i senzibiliziranja javnosti o njezinim različitim dimenzijama.

 

Film je svoju premijeru imao na 10. Festivalu mediteranskog filma Split, u programu Ješki, u kojem je osvojio treći broj glasova publike.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback