BLINK u programu Ješki

Objavio Tonči, 12/06/2017, pod: FILM, POZITIVNA SILA

Kratkometražni dokumentarni film redatelja Jakova Labrovića „BLINK“ u produkciji splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100 svoju premjeru imat će u utorak, 13. lipnja u 19 sati u Kinoteci Zlatna vrata, u sklopu 10. Festivala mediteranskog filma Split.

Dokumentarac BLINK počinje susretom braće Jakova i Ivana – koji boluje od shizofrenije – u Beču, gdje je Ivan proveo dva mjeseca nakon nestanka iz obiteljske kuće. Po povratku u Hrvatsku, Jakov snima Ivanov život i liječenja u psihijatrijskim klinikama u Splitu, Rabu i Ugljanu, često u tajnosti, kako bi izložio svu njihovu brutalnost i nečovječnost te pravi utjecaj lijekova na psihičko i fizičko stanje hospitaliziranih. Naslov filma referira se na redateljeva oboljelog brata čije oči – ne trepću.
Kroz svoju povijest shizofrenija je bila „liječena“ dugotrajnim zatvaranjem oboljelih u institucije, invazivnim zahvatima poput lobotomije ili preventivnim zahvatima poput sterilizacije, no iako je medicina u mnogočemu napredovala, psihijatrijsko liječenje shizofrenije u Hrvatskoj teško se može nazvati humanim.

Kratkometražni dokumentarni film „BLINK“ splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100 četvrti je projekt u seriji umjetničkih produkcija koje se tematski bave shizofrenijom i prvi u formi filma.
Jakov Labrović i Antonia Kuzmanić temu shizofrenije istražuju od 2008. godine s višestrukim ciljem produbljivanja vlastitog razumijevanja ove bolesti, koja ih se i privatno dotiče, iznalaženja načina na koje se s njome čovjek može nositi kada se javi u njegovu obiteljskom krugu (Jakovljevom bratu Ivanu dijagnosticirana je shizofrenija prije više od 40 godina u dobi od 14 godina) te u konačnici informiranja i senzibiliziranja javnosti o njezinim različitim dimenzijama. Zazor prema ludilu još uvijek je prisutan u nominalno liberalnoj i prosvijećenoj javnosti.

BLINK redatelja Jakova Labrovića premijeru ima na 10. Festivalu mediteranskog filma Split, u utorak, 13. lipnja u 19:00 u Kinoteci Zlatna vrata, u programu Ješki.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback