Bliski odnosi, velike udaljenosti i nove tehnologije

Objavio Tonči, 10/01/2018, pod: IZLOŽBA, KLUB MLADIH KOCKA, QUEERANARCHIVE

U ponedjeljak, 15. siječnja u galeriji u Klubu kocka, s početkom u 20 sati otvara se izložba libanonskih umjetnica Lare Tabet i Rande Mirza koje se bave romantičnim odnosima i seksualnom željom između dvije žene u vrijeme digitalnih komunikacija i visoko razvijene vizualne kulture.

Radovi Lare Tabet, nastali u suradnji s njenim partnericama, Random Mirza te još jednom,  bave se bliskim odnosima, prostornom razdvojenošću i novim tehnologijama u vrijeme koje obilježava visok stupanj vizualne kulture. Pozivati se danas na McLuhanov pojam globalnog sela već je pomalo banalno, ali govoriti o radovima koji su nastali upravo kontekstu tehnološkim dostignuća današnjice nalaže da se prisjetimo McLuhanovog koncepta medija, svake nove tehnologije koju je čovječanstvo kreiralo, kao ekstenzije samog ljudskog tijela i/ili njegovih funkcija, ekstenzije koja dajući prednost jednom određenom osjetilnom poretku ostale stavlja u drugi plan. McLuhan tu umjetnike prepoznaje kao pojedince koji kroz svoje umjetničke prakse prepoznaju takve promjene, senzibiliziraju našu percepciju te nas čine budnim i osviještenim promatračima promjena. Radovi Kodirana veza i Nadzor doma u Bejrutu suvremene tehnologije digitalne komunikacije i nadzora koriste u funkciji osobnih, intimnih i romantičnih narativa. Privatni prostori doma kao i sama tijela involviranih subjekata, ponekad i na granici pornografije, zabilježeni u virtualnosti komunikacijskih kanala svojim izlaganjem u galerijskom kontekstu suprotstavljaju privatnost intimnih odnosa s javnim i kolektivnim koji karakteriziraju suvremenu vizualnu kulturu baziranu na slici i digitalnim tehnologijama. Ta suvremena vizualna kultura briše jasne granice virtualnog i realnog, te kao što je utvrdio teoretičar vizualnog Nikolas Mirzoeff naša tijela su istovremeno na mreži i u stvarnom svijetu. Vizualno tako postaje mjesto društvenih interakcija i identitetskih realizacija, kako po pitanju klase, roda, seksualnosti i drugih radikalnih identitetskih odrednica. Kako se u tom svijetu razvijaju romantični odnosi i seksualne želje između dvije žene, koliko sam medij svojom estetikom definira te odnose i sjećanje na iste teme su koje Lara Tabet istražuje u svom radu.

Izložba se može razgledati do 26. siječnja, radnim danima u terminima od 20 do 24 sata.

Izložba Bliski odnosi, velike udaljenosti  i nove tehnologije autorica Lare Tabet i Rande Mirza realizirana je u sklopu programa qIZLOŽBE koji provodi kolektiv queerANarchive. Izložba je realizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita. Rad kolektiva queerANarchive podržava Zaklada Kultura nova.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback