Bookmobil + Ateneum u Ulici

Objavio admin, 16/04/2021, pod: AKTIVIST, DRUŽENJE, KUM

Razmjena knjiga, buvljak knjiga, poezija, predstavljanje fanzina i štošta još u proljetnom sutonu okupit će nas u Ulici Doma mladih. U ponedjeljak, 19.4. na Ateneum dolazi Bookmobil, knjižara na kotačima i književno-putnički projekt Maje Klarić, pjesnikinje iz Šibenika, kako bi promovirao prozu i poeziju.

Bookmobil je restaurirani Volkswagenov kombi koji od prošle godine putuje po zemlji i promovira ljubav prema knjigama. On je i književna pozornica, mjesto na kojem se organiziraju zbivanja, druženja, čita se poezija i održavaju književne večeri, čime se omogućuje dostupnost knjiga i književnih sadržaja u manjim sredinama. U njemu se mogu kupiti sve knjige u izdanju Fotopoetike, mahom putopisi, ali i razmjenjivati knjige te prisustvovati zanimljivim književnim programima koji se odvijaju pred ovom neobičnom kulisom.

PROGRAM, 17 -21h:
RAZMJENA KNJIGA
Nešto kao blind dejt s knjigama. Neke vam knjige već godinama stoje na polici pročitane i same, zamijenite ih za neke nepročitane, svježe, gladne listanja i smijeha.
Bookmobil nudi pregršt zanimljivih naslova za sve uzraste koji se slobodno mogu razmijeniti za druge knjige ili manju donaciju. Ponesite sa sobom nešto što ste već pročitali i što ćete zamijeniti za knjigu koja vam upadne u oko u prtljažniku knjižare na kotačima!

BUVLJAK KNJIGA I ČASOPISA
Kolektiv Rad.Ni.K. će ponudit viškove iz svoje knjižnice koji za manju donaciju mogu postati vaši. Prolistajte, uzmite i podržite kolektiv.

ČITANJE POEZIJE
Osim toga, na programu je i čitanje poezije. Najopasnija forma kompozicije slova koju je ljudski um smislio, sada i javno i glasno čitana svima.

PREDSTAVLJANJE FANZINA
Predstavljanje fanzina Beta Vulgaris koji ovaj put trza na pitanje Zorana Senta: A što su to pankeri dali anarhiji? I odma da kažemo dogovora nema samo brda smrvljenih ideja koje samo potvrđuju tragediju i panka i anarhije u vremenu kad se države same od sebe raspadaju i ljudi bez ruke anarhističkih umova stvaraju saveze uzajamne pomoći mimo i usprkos kapitalu i vlasti.

KRATKA BIOGRAFIJA
Maja Klarić rođena je 1985. godine u Šibeniku. Diplomirala je Engleski jezik i književnost i Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s diplomskim radom na temu „Suvremeni hrvatski putopis.“ Piše poeziju i kraću prozu, a radi kao urednica i književna prevoditeljica. Vodi Kulturnu udrugu Fotopoetika u sklopu koje organizira razna događanja kao što su međunarodni pjesnički susreti Šumski pjesnici u Butorima pored Grožnjana i Martinska, Martinik u Šibeniku.
Objavljivala je u raznim novinama i časopisima: Zarez, Quorum, Knjigomat, Poezija, Tema… Zastupljena je u antologijama Erato 2004. (Zagreb), Rukopisi 32 (Pančevo), Ja sam priča (Banja Luka), Sea of Words (Barcelona), Castello di Duino (Trst), Ulaznica (Zrenjanin). Nagrađena je na međunarodnom pjesničkom natječaju Castello di Duino (Trst, Italija, 2008.), međunarodnom natječaju za kratku priču Sea of Words (Barcelona, Španjolska, 2008.) i natječaju Reciklažom do umjetnosti na otoku Krku (2019.). Dobitnica je UNESCO-ove stipendije za rezidencijalni boravak na otoku Itaparica, Brazil, 2012. i 2019. te stipendije organizacije MOKS za rezidencijalni boravak u Estoniji (Mooste, Tartu).
Dosad je objavila tridesetak prijevoda i šest autorskih knjiga od kojih su četiri zbirke putopisne poezije – Život u ruksaku (AGM, 2012.), Quinta Pitanga (V.B.Z., 2013.), Nedovršeno stvaranje (vlastita naklada, 2015.) i Četiri elementa (Sandorf, 2020.) te dva prozno-poetska putopisa: Vrijeme badema o hodočašću Camino de Santiago i Približavanje zore: Put 88 hramova o zen-budističkom hodočašću u Japanu. Poezija joj je prevedena na engleski, talijanski, španjolski, mađarski, grčki, portugalski i farsi. Sredinom 2020. godine pokrenula je projekt Bookmobil te počela putovati Hrvatskom u renoviranom kombiju, promovirajući književnost i ljubav prema poeziji.

Događaj se realizira u suradnji kolektiva Rad.Ni.K., “Bookmobil – putujuće knjižare”, Open box knjižnice i Kluba Kocka.

Program je realiziran uz podršku Ministarstva kulture i medija u sklopu Godine čitanja.

Događaj će se održati uz poštivanje svih nužnih epidemioloških mjera.


Bookmobil

RSS 2.0 | trackback