Boris Veronika u galeriji Praktika

Objavio Tonči, 18/12/2016, pod: GALERIJA PRAKTIKA, IZLOŽBA, KUM

U ponedjeljak, 19. prosinca s početkom u 20:30 sati u galeriji Praktika otvara se izložba Borisa Veronike.

Ma u što vjerovali, prvo što prođe kroz um kada se pogleda
dubina i kompleksnost Borisovih radova, jest činjenica da postoji mogućnost da unatoč mladom tijelu, postoji neki zapis duše koji datira daleko van vremena u kojem je pojedinac rođen i iskustva koje mu je dano.
Zrelost i dubina radova, sjena i novostvorenih oblika tjelesnosti koji hipnotiziraju pogled promatrača neki su oblik mračnog vrtloga sa nadrealnim utjecajima, ali i dubokim osobnim impresijama koje lako dopiru i do najzatvorenijeg oka.
Iako u samim motivima ne postoji podcrtana i izražena biomehanička veza između likova i tehnologije, njihova oštrina, buntovništvo i deformiranost daju im elemente bezdušnosti, margine između sna i jave, koja je suptilno postizana čarobnim sjenama i isčašenim detaljima.
Daleko oštriji od Dalijevog nadrealizma, ali mekšiod H.R. Gigerovih demona, Boris savršeno koristi zvučne potencijale statične slike poput Muncha, koristeći pritom nadrealistične motive protkane ekspresionizmom sa ciljem degradacije stvarnosti u svrhu iskaza unutrašnjeg stanja.
Dužim promatranjem radova može se čak doći do zaključka da se
zapravo svi likovi mogu nazvati avatarima jednog određenog psihičkog stanja, svojesvrsne tihe glasnoće, bunta koji je tih u zvučnoj realnosti, ali snagu nalazi u crtačkom mediju i impresiji. Propadanje, deformacija, ružna ljepota, odsutna prisutnost likova i atmosfera usamljenosti, obilježja su, osim crtalačke izvrsnosti koje Borisov potpis čine prepoznatljivim, a potencijal njegovog napretka bezgraničnim.

Boris Veronika INFO:
Rođen u Splitu 1985. godine.
Završio grafički odjel Škole Likovnih Umjetnosti u Splitu, 2004. godine.
Diplomirao na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Širokom Brijegu (klasa prof. Miro Petric) i stekao zvanje magistra grafike i profesora likovne kulture.
Član HULU-a.
Izlagao na nekoliko skupnih izložbi.
Živi i radi u Splitu.

Oznake:

RSS 2.0 | trackback