Ciklus predstava suvremenog cirkusa #5

Objavio admin, 21/04/2022, pod: CIRKUS KOLEKTIV, IZVEDBENI PROGRAM, MALA SCENA

Ovogodišnji, peti Ciklus predstava suvremenog cirkusa u travnju dovodi dva dueta: nizozemsku kompaniju Sinking sideways s predstavom René i domaće snage Doru i Mišu Komendu s predstavom Zvuk i tijelo.

Program:

SUBOTA, 30.4. MALA SCENA DOMA MLADIH
• „Zvuk i tijelo“ u 19:30
• „René“ u 20:30

Cijena ulaznice za obe predstave je 60 kn, a za svaku pojedinačnu 40 kn.
Ulaznice će biti dostupne na ulazu prije početka predstave, i nije potrebna rezervacija mjesta.

Predstava Zvuk i tijelo istražuje temu kontrole koristeći cirkusku tehniku na zračnom obruču (aerial hoop) i glazbene improvizacije. Djelovanje između dva elementa – pokreta i zvuka je međusobno isprepleteno te se kroz različite dramaturške situacije, izmjene dominacije, pokušaja i pogreške, dolazi do kooperacije i koegzistencije u kojoj oba elementa do kraja ispunjavanju potencijal onog drugog. Tehnika stvaranja zvuka je kontrolirana improvizacija koja se sastoji od distorziranja zvučnog signala kroz gitarske efekte i oscilatore.

ideja i izvedba: Dora Komenda i Mišo Komenda
koprodukcija: Cirkus Kolektiv i ROOM 100
premijera: Festival Cirkobalkana, Zagreb, lipanj 2021.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=UiB7TRQz1f8

Biografija:
Dora i Mišo Komenda
Dora je cirkuska umjetnica i arhitektica, članica dva kolektiva: Cirkus Kolektiva – udruge za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse, i arhitektonskog ureda Kolektiv tri. Uz kontinuiranu aktivnu praksu u arhitektonskoj struci, spaja cirkus sa drugim umjetnostima surađujući sa vizualnim umjetnicima, animatorima i glazbenicima. Autorica je i izvođačica u interdisciplinarnim cirkuskim predstavama „Zvuk i Tijelo“ i „Linija“.

Mišo je dizajner i glazbenik. Svirao je i svira u nekoliko renomiranih splitskih instrumentalnih sastava – Lažni brkovi, Leut Magnetik, Discopath, Studio Frendo, ROLO s kojima nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. U suradnji sa Karlom Kazinotijem profesionalno se bavi dizajnom vizualnih komunikacija. Dobitnik je mnogih nagrada u polju grafičkog dizajna i dizajna elektroničkih medija.
U privatnom životu također čine kolektiv, a predstava „Zvuk i tijelo“ je svojevrsni prikaz svakodnevnih situacija tog kolektiva.
_____

Predstava René je zajednički prostor u kojem dva plesna akrobata istražuju slobodu vezanu za jednu centralnu temu: vječni ponavljajući princip odbijanja (rebounding). I koncizno i zaigrano, René se razvija od elementarnog do akrobatskog pokreta koji ide u dubinu i natrag. Naglašavajući radost pronalaska varijacija i raznolikosti u nečemu što izgleda kao da stalno ostaje isto, René otkriva ljudskost u tome što znači zaista surađivati, nešto postići ili podbaciti, nikad samostalno i uvijek zajedno.

trailer: https://vimeo.com/512862900

Biografije:
Xenia Bannuscher dolazi iz Njemačke, a pozadina joj je u gimnastici i plesu. 2016. upisuje cirkusku školu Codarts u Rotterdamu, gdje započinje kombinirati i ispreplitati različite stilove pokreta, inkorporirajući ih u vlastiti stil fizikalnosti i izvedbeni jezik. Ovaj jezik još uvijek evoluira, i trenutno se nalazi usred „brbljanja“ i „mucanja“ između punih rečenica.

Dries Vanwalle je rodom iz Belgije, a cirkusom se počinje baviti već sa 7 godina u rodnom Ghentu. 2016. upisuje prvostupnički studij cirkuske umjetnosti na sveučilištu Codarts u Rotterdamu gdje specijalizira plesnu akrobatiku. Njegova druga strast je glazba, pa je tako samouk sviranju gitare, klavira, harmonike, djembi, trube i beat boxanju.

RSS 2.0 | trackback