Društveno kulturni centar Dom Mladih

Gradnja Doma mladih započela je 1974. godine, uoči Mediteranskih igara u Splitu 1979., zajedno s još nekoliko kapitalnih projekata, ali se s izgradnjom stalo i čitavih petnaest godina prostor je zjapio prazan. 1994. godine Dom su zauzeli umjetnici s alternativne scene projektom „Art Squat“, da bi Grad 1996. godine osnovao Kulturno središte mladih Split kojem […]

Gradnja Doma mladih započela je 1974. godine, uoči Mediteranskih igara u Splitu 1979., zajedno s još nekoliko kapitalnih projekata, ali se s izgradnjom stalo i čitavih petnaest godina prostor je zjapio prazan.

1994. godine Dom su zauzeli umjetnici s alternativne scene projektom „Art Squat“, da bi Grad 1996. godine osnovao Kulturno središte mladih Split kojem daje zgradu na upravljanje do 2004., kada upravljanje preuzima Multimedijalni kulturni centar Split koji je upravitelj zgrade i danas.

Svih ovih godina prostore u zgradi koriste nezavisne udruge i umjetničke organizacije iako zgrada nikada nije dovršena. Tijekom godina, ovisno o volji lokalne vlasti i financijskim sredstvima postepeno su se uređivali prostori s ciljem postizanja barem minimalnih tehničkih uvjeta za rad, ali uređenje prostora nikada nije privedeno kraju. Promjenom vlasti, Ministarstvo kulture 2012. godine najavljuje investicijsko ulaganje sredstvima iz europskih fondova i konačno uređenje Doma mladih. Iako se Ministarstvo kulture od početka pozicioniralo kao projektni partner, Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija isto su napravili tek na proljeće 2013. godine kada se projekt obnove Doma mladih prijavio na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje mu je donijelo status regionalnog razvojnog projekta.

Ovaj status i daljnji nastavak izrade čitave potrebne dokumentacije za prijavu na europske fondove veliki je iskorak prema konačnom uređenju prostora i njegovom funkcioniranju kao naprednog kulturnog centra koji okuplja, producira, prezentira i educira mlade i nezavisnu kulturu i umjetnost.