Dozvola za skejtanje

Objavio Tonči, 19/05/2017, pod: GALERIJA PRAKTIKA, IZLOŽBA, QUEERANARCHIVE

U utorak, 23. svibnja u 20 sati otvara se izložba Helene Janečić i Ane Opalić u Galeriji Praktika.

Video rad Dozvola za skejtanje Helene Janečić i Ane Opalić dokumentacija je performansa koje su autorice u proljeće 2016. godine izvele pred Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu. Nastao je kao reakcija na zabranu skejtanja na muzejskom platou koja je na snazi od 2014. godine.
Koristeći vlastitu poziciju afirmiranih umjetnica autorice dobivaju jednokratnu dozvolu za skejtanje pred MSU-om te svojim performansom stvaraju privremenu pukotinu u strogo određenom institucionalnom prostoru i time otvaraju mogućnost njegove nove interpretaciju, u smislu odnosa popularne i urbane kulture s institucionalnom umjetnošću.
Uvođenjem novih značenja kako u javnom prostoru tako i u javnosti obilježilo je i ranije zajedničko djelovanje autorica. Još prije desetak godina postavljanjem serije jumbo plakata s autoportretima autorice su iskreno i direktno uvele lezbijski diskurs u grad. U tom smislu i ovaj rad može se promatrati iz perspektive identitetskog pitanja. Ovim video performansom ne samo da se otvara pitanje žene u skejt kulturi kojom dominiraju muškarci, pa time i pitanje žene u javnom prostoru grada kao mjestu realizacije te urbane prakse, već autorice na razmeđu banalnosti svakodnevice i privilegija koje im donose umjetničke pozicije otvaraju pitanje što točno znači biti umjetnik/umjetnica danas.

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback