Društveni centar Rojc u Domu mladih

Objavio Tonči, 15/02/2018, pod: IZLOŽBA, KLUB MLADIH KOCKA, MAVENA

U četvrtak 22. veljače u 20 sati otvara se izložba Društveni centar Rojc – Razlika i moral. Istog dana u 18 sati izložbi prethodi razgovor na temu Upravljanje javnim resursima – što nudi civilno-javno partnerstvo? Program organizira udruga Mavena u Klubu Kocka sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA

Bilo bi suvišno uspoređivati društveni centar Rojc sa muzejom suvremene umjetnosti, znam. No u njemu danas stvara niz autora, različitih izričaja, rukopisa, metjea, različitih generacija, različitih formalnih ili neformalnih obrazovanja i samim time upravo je taj centar nukleus određenog života pulske suvremene umjetnosti. Dobio sam zadatak. Povodom TEH¬ove konferencije napraviti odabir autora za grupnu izložbu. Koncept je formuliran, pozvati dio umjetnika koji su na neki način povezani sa društvenim centrom Rojc da predstave svojim djelima reprezentativnost likovne umjetnosti koja se u samom centru rađa.

11 tisuća kvadrata, bez pardona, centar je kulture grada Pule. Povoljna klima za djelovanje utočište je raznih umjetnika. Kreacija je zasigurno “duh Rojca” koja konstantno radi na umrežavanju ukupnog kulturnog, i ne samo kulturnog, djelovanja pomoću sinergije istaknu¬tih protagonista, a izvan obrazovne ili institucio¬nalne vertikale te se manifestira kao pojačivač relevantne i aktualne scene, koristeći pri tome načine i kanale suvremene otvorene komunikacije.

Grupna izložba „Razlika i moral” nema za koncept samo predstavljanje autora iz društvenog centra, već kako i sam naslov kaže, pokušaj predstavljanja općeg duha zgrade, kao utočišta nade koji nastoji zastupati trajni rad na djelu kao jedinu autentičnu suvremenost koja možda, lako moguće ne živi izvan mjesta poput Rojca. Umjetnost je generalno postala laka i poželjna meta, poput prodajnih galerija, art fairova…pretvara se u turbo folk. Važnije je konzumirati nego stvarati. Suprotno tome, komunikacija ne može i ne mora biti samo profitabilne koristi, jer naša komunikacija nije usmjerena isključivo prema drugima nego i prema ukupnosti našeg bića. O tome promišlja i umjetnost. Tako možemo odrediti našu zadaću i produktivnost te stvoriti koncepciju nove kulture rada i stvaranja. Kulture razmjene i komunikacije. Rojc kao slobodno utočište umjetnika iz raznih područja: glazbenika, književnika, filozofa čija je odrednica djelovanja interdisciplinarnost otvorenog foruma.

Ako se o ukusima ne raspravlja, ako je ljepota u oku gledatelja, nema dobrih ili loših slika.
One su moralne ili nemoralne.

* Slobodno preuređeno iz “Doba patuljaka”, Nikola Polak, 2009.

Razgovor: Upravljanje javnim resursima – što nudi civilno-javno partnerstvo?

Koncept “nove javne kulture” već dulje je prisutan u teorijskim raspravama o kulturi, a podrazumijeva transformaciju postojećeg centraliziranog modela upravljanja javnim kulturnim resursima i ukazuje na potrebu za novim, inovativnim i demokratičnijim modelima i praksama upravljanja, programiranja, financiranja i odlučivanja. Postojeći modeli upravljanja i odlučivanja o javnim dobrima ne osiguravaju ravnopravno uključivanje građana u procese odlučivanja jer većina građana nije u mogućnosti birati ili biti birani u upravljačke strukture, a na potrebe lokalne zajednice adekvatno nije odgovoreno. Što konkretno znači uključivanje građana/ki u upravljanje javnim dobrima? Koliko je civilno-javno partnerstvo održiv model (su)upravljanja i kako će odgovoriti na potrebe lokalne zajednice? Što je sudioničko upravljanje i gdje je primjenjivo? – samo su neka od pitanja razgovora.

Izložba je otvorena do 2. ožujka te se može razgledat u terminima od 20 do 24 sata radnim danom.

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback