Dvotjedni ciklus Pétera Forgácsa u Kino klubu Split

Objavio Tonči, 03/04/2018, pod: EDUKACIJA, FILM, KINO KLUB SPLIT, KINO KLUB SPLIT

S projekcijom filma Crni pas – Priče iz španjolskog građanskog rata (2005.) u petak, 6. travnja s početkom u 20 i 30 sati u Kino klubu Split starta dvotjedni autorski ciklus redatelja Pétera Forgácsa.

Nezavisni mađarski filmski redatelj i multimedijalni umjetnik Péter Forgács (1950.) višestruko je nagrađivani autor prisutan (ne samo) na nacionalnoj (festivalskoj) aktivnoj kino-sceni još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Primarni je psihološko-produktivni poticaj njegovoj kinematografskoj praksi omogućio prethodno razvijeni interes za primjenu psihoanalize; u kontekstu povijesnih istraživanja filma i fotografije, te donekle neovisno o konvencionalnom akademskom poimanju „jedine moguće“ povijesti kao akademske discipline. Djelovao je u okviru filmskog studija Béla Balázs, a od 1983. je i utemeljitelj agencije PPFA (kratica za: privatni fotografski i filmski arhivi) zahvaljujuči kojoj je vremenom na jednom mjestu objedinio golemu dokumentarnu filmsku građu iz privatnih izvora kojom se koristi u procesu, kako ističe wikipedia, naknadne „sinteze sirovih filmskih dokaza u jedinstvene¸ postmoderne reorkestracije povijesti“.

U okviru ovog kratkog dvotjednog prezentiranja autora u Kino klubu Split prikazati će se filmovi Crni pas – Priče iz španjolskog građanskog rata (2005.) u petak, 6. travnja te njegov film Osobna smrt (2008.) u petak, 13. travnja. Obje projekcije startaju u 20 i 30 sati.

Projekcije petkom u Kino klubu Split edukativnog su karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan, svi su dobrodošli…

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback