Eto nam žena

Objavio Tonči, 12/05/2016, pod: BETON KINO, GALERIJA PRAKTIKA, IZLOŽBA, MAVENA

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, 19. svibnja u 19 sati otvara se izložba Adele Jušić, jedne od najpoznatijih i najaktivnih umjetnica mlađe generacije s ovih prostora.

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, 19. svibnja u 19 sati otvara se izložba Adele Jušić, jedne od najpoznatijih i najaktivnih umjetnica mlađe generacije s ovih prostora, naziva Eto nam žena. U sklopu gostovanja autorica u Splitu, Adela Jušić i Andreja Dugandžić održat će i predavanje o svom radu na projektu online Arhive, a izložba će biti popraćena glazbenim performansom lIvane Dizdarević.

Jedna od najpoznatijih i najaktivnih umjetnica mlađe generacije s ovih prostora, Adela Jušić, u sklopu ciklusa izložbi NMG@PRAKTIKA kreirati će didaktički kolaž Eto nam žena na izvanjskom staklu zgrade Doma mladih. Rad se oslanja na istraživanje koje su Andreja Dugandžić i Adela Jušić radile u sklopu programa Šta je nama naša borba dala? Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA, koje je rezultiralo kreiranjem online Arhiva antifašističke borbe žena BiH i Jugoslavije (www.afzarhiv.org).

Rad govori o promjenama politika spram žena, uspoređujući period početka Drugog svjetskog rata, kada su žene masovno mobilizirane u ratne redove i pozadinsku borbu, u sklopu Antifašistčkog fronta žena, u kojoj su sudjelovale na različite načine te poslijeratno sudjelovanje žena u izgradnji nove države i društva, posebno na dobrovoljnom radu, te velikom preokretu poimanja ženskog rada i doprinosa društvu koji se događa u 50-tim godinama 20. stoljeća, kada se žene ponovo pozivaju u svoje “prirodne” uloge majki, domaćica, odgajateljica i njegovateljica.

Ovim periodom, odnosno temom, Adela Jušić se kroz svoj umjetnički i aktivistički rad bavi već godinama, jer se radi o kratkom povijesnom razdoblju kada žene sa ovih prostora po prvi put u ulaze u javni i politički život na velika vrata, koja su im do tada bila zatvorena uslijed opresije patrijahalnog drušva. Do danas se ovakav masovan i značajan društveni i politički iskorak nije ponovio.

U sklopu gostovanja autorica u Splitu, Adela Jušić i Andreja Dugandžić održat će i predavanje o svom radu na projektu online Arhive, a izložba će biti popraćena glazbenim performansom lIvane Dizdarević.

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback