Filmske projekcije festivala qFEST

Objavio admin, 15/09/2021, pod: DVORIŠTE, FILM, QUEERANARCHIVE

Ovogodišnji qFEST zatvara se projekcijama suvremenih filmskih ostvarenja kojima se evociraju homoseksualne sudbine u opresivnoj fašističkoj Italiji – s jedne strane, a s druge se portretira živa homoseksualna scena u ne baš blagonaklonoj Poljskoj 80-tih godina 20. stoljeća.

Filmove možete pogledati u petak, 17. rujna, od 19.30 sati i to na velikom platnu u Dvorištu Kluba Kocka.

The Red Tree / L’albero Rosso (Italija, 2018.) režija Paul Rowley, 21 min
Ovaj kratki dokumentarac govori o slabo poznatoj povijesti talijanskih homoseksualaca koji su za vrijeme Mussolinijevog fašističkog režima uhićeni i prognani na zabačeni jadranski otok San Domino, smješten nedaleko od Palagruže. Film prati starijeg muškarca koji je zbog svoje homoseksualnosti prije 70 godina – tijekom fašističke ere – bio interniran sa stotinama drugih muškaraca. Dok se sam šeta otokom, naviru mu uspomene – na muške plesove na rodnoj Siciliji 1930-ih, na premlaćivanje i uhićenje, grozomore zatvorskog života na otoku i patnje homoseksualaca pod fašističkom čizmom općenito. Pa i javno ponižavanje tih istih ljudi nakon povratka kući. Na ovom jedinstvenom otoku posijano je i prvo sjeme zajednice. Film kombinira snimke nastale na današnjem San Dominu, gle čuda, popularnom turističkom otoku, s inovativnim tretmanima arhivske građe i reprizama snimljenim u Brooklynu.

Afterimages / Powidoki (Poljska, 2018.) režija Karol Radziszewski, 15 min
Kratka priča o jednom isječku iz arhive Ryszarda Kisiela, tvorca Fila – jednog od prvih queer zina u srednjoj i istočnoj Europi. Evocirani negativ s kraja 80-ih polazna je točka i za Kisielovu osobnu povijest i za portret homoseksualne scene kasne Poljske Narodne Republike.

Filmske projekcije su dio programa qFEST kojeg financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH, Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatski audiovizualni centar. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Oznake:

RSS 2.0 | trackback