Hibridni likovi iz mašte oživjeli su na DIGI dan radionicama u srpnju

Objavio admin, 02/08/2021, pod: EDUKACIJA, MKC, novosti, PLATFORMA DOMA MLADIH

Završetkom srpnja, završio je i prvi ciklus DIGI dan online radionica na temu karakter dizajna animiranog lika iz mašte. Radionice su se održale pod profesionalnim vodstvom akademskog slikara, računalnog grafičara i profesora animacije Veljka Popovića.

Do kraja godine u sklopu projekta Dan po dan – mladi u kulturi online provest će se još 3 ciklusa online radionica koje će uz Veljka voditi i njegov brat Milivoj Popović. Braća Popović osnivači su studija za 2D i 3D grafiku, a iza njih stoji niz uspješnih animiranih filmova koji su prikazivani i nagrađivani na brojnim svjetskim festivalima. U sklopu projekta Dan po dan – mladi u kulturi online, mladi do 25 godina imaju jedinstvenu priliku besplatno učiti od braće Popović o animaciji, skulpturi u digitalnom mediju, upoznati se s 3D printanjem i naučiti kako koristiti tehnologiju proširene stvarnosti za izradu društvene igre.

Prvi ciklus online radionica sastojao se od 5 povezanih predavanja na kojima su sudionici uz pomoć mentora osmislili vlastiti hibridni animirani lik iz mašte. Počevši s teorijskim uvodom, Veljko Popović sudionike je pripremio na promišljanje o karakteru lika, navodeći kako je u procesu smišljanja izgleda animiranog lika vrlo važno voditi računa ne samo o karakteru, nego i o socijalnom okuženju u kojem animirani lik djeluje i vrsti animacije za koju se lik priprema (računalna igra ili animirani film).

Sudionici su na početku radionica kreirali svoje mape koje su im trebale biti inspiracija za nastanak hibridnih animiranih likova. U biologiji hibrid je životinja ili biljka dobivena križanjem jedinki koje pripadaju različitim vrstama. Upravo to bila je misao vodilja sudionicima u kreiranju njihovih hibirda. Tako su na online radionicama nastali ovca-vuk, ljudi-vanzemaljci, žena-vespa, žirafa-palma, ptica-radio, čovjek u odijelu s glavom biljke mesožderke. Nakon osmišljenog i skiciranog izgleda animiranog lika, mentor je sudionicima naglasio važnost promišljanja socijalnog okruženja u kojem će lik oživjeti i važnost prilagodbe izgleda animiranog lika upravo tom okruženju. Rezultat kreativnog stvaranja sudionika prvog ciklusa radionica može se pogledati u galeriji članka.

17. kolovoza kreće drugi ciklus radionica koje će se baviti skulpturom u digitalnom mediju, a vodit će ih Milivoj Popović koji će sudionike naučiti kako koristiti ZBrush program u kreiranju digitalne skulpture. Drugi ciklus radionica sastoji se od 4 povezana predavanja, a prijavljeni sudionici obavezni su sudjelovati na svim predavanjima kako bi nakon odslušanog ciklusa dobili svoju potvrdu o sudjelovanju koja im može koristiti za daljnji profesionalni razvoj u području računalne animacije. Prijave na radionicu zaprimaju se putem online obrasca do popunjenja slobodnih mjesta.

Projekt Dan po dan – mladi u kulturi online sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Platforme Doma mladih.

RSS 2.0 | trackback