Igrani filmovi mladih autora

Objavio admin, 07/06/2021, pod: FILM, KINO KLUB SPLIT, KINO KLUB SPLIT

U četvrtak, 10. lipnja s početkom u 20:30h u sklopu diskurzivnog programa U kvadrat u Kino klubu Split prikazuju se filmovi „Crven, bili, plavi“ Jure Knezovića, „Miješana bez gljiva“ Luke Duvančića i „Ljubav na prvi metak“ Marina Pavelića. Prikazuju se rani igrani filmovi mladih autora koji se nalaze na početku svog redateljskog puta.

Projekciji uživo će prisustvovati Jure Knezović, a online putem pridružit će se Marin Pavelić. Program je javan i ulaz slobodan, ali je zbog ograničenog broja posjetitelja potrebna prijava putem online obrasca.

„Crven, bili, plavi“ film je o Rikiju čiji se život u potpunosti mijenja nakon što biva uhapšen od strane policije tokom koncerta. Naslov filma ujedno je i filmski postupak kojim Jure Knezović uz odabir boja strukturira film.

„Miješana bez gljiva“ prikazuje radni dan u životu dostavljača Martina. Nakon još jednog obavljenog posla, ispostavlja se da je Vedrani dostavio krivu narudžbu. Nakon nedoumica i prepirki, Martin odlazi po ispravnu narudžbu, ali, pod stresom, nailazi na svadljivog prolaznika.

Film „Ljubav na prvi metak“ prati Noela, siroče neobičnog djetinjstva. Nakon što je postao siroče, posvaja ga elitni plaćeni ubojica nježnog srca Crni Pepe. On odgaja Noela kako bi jednog dana bio samostalan mladić, ali ga trenira za plaćenog ubojicu. Noel kreće na svoj prvi zadatak, ali kako je on emotivna osoba, je li to stvarno posao za njega?


Jure Knezović rođen 1996. i odrastao u Splitu, od srednje škole član Kino kluba Split u sklopu kojeg stvara prve filmske radove te upisuje smjer Filma i videa na umjetničkoj akademiji. Kroz studij sudjeluje u brojnim vježbama i nekolicini diplomskih filmova na različitim pozicijama gdje stječe korisne vještine filmskog postupka koje kasnije i sam primjenjuje u svom autorskom radu. Vjeruje da će film (ali i umjetnost općenito) uvijek istraživati i promatrati jer smatra bitnim da različite životne preokupacije doživimo kroz tuđi kontekst.

Luka Duvančić amaterski se bavi filmom i član je Kinokluba Zagreb od 2016. 2019. pohađao je i završio Scenarističku školu Palunko. Autor je više kratkometražnih filmova, „Čarobni doo wop band“, „Formatiran“, „Oda Morseu“ i „Miješana bez gljiva“ te je u sklopu filmske radionice AKC Medika snimio i jedan dugometražni projekt, „Jedno ubojstvo za van“.

Marin Pavelić student je pete godine komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i filmski redatelj te scenarist. Svoju ljubav prema filmu razvija pomoću YouTube kanala Mendax Films kojeg osniva 2011. godine. S filmom „Underground Monopoly“ osvaja nagradu za Najbolji studentski kratkiš na Reviji studentskog filma 2017. godine. Film „Cedevita 2: Kartel“ osvaja drugo mjesto u domaćoj kategoriji i nagradu publike na Reviji studentskog filma 2019. godine. Pokreće serijal kratkometražnih dokumentaraca „I oni su Hrvatska“ u čijoj su pozornosti pojedinci koji doprinose Hrvatskoj na svoj jedinstven način.

Programom U kvadrat usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te autora(ica) koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split. Program će moderirati Matija Krstičević.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova.

RSS 2.0 | trackback