Institucije treba graditi

U subotu 27. veljače BADco. u suradnji s Platformom 9,81 poziva na spavanje u Kinu Beton. U sklopu program održat će se i diskusija o društvenim i ekonomskim aspektima umjetničkog rada.

Institucije treba graditi hibrid je žive izvedbe, filmskog seta i privremenog nastanjivanja prostora napuštenih tvornica ili nedovršenih javnih zgrada, prostora koji su svojedobno bili prostori industrijske proizvodnje, a danas bi trebali služiti kulturi ili kulturnih prostora koji su slaveći industrijsko doba poprimali utopijske formate. Rekonstrukcijom prizora triju predstava BADco. Institucije problematiziraju napeti odnos rada i umjetnosti kroz našu blisku povijesti, koji se simptomatski ogleda i u nedovršenom stanju triju građevina. Prvi dio trilogije realiziran je u rujnu 2015. u prostorima bivše tvornice Rikard Benčić u Rijeci, a drugi dio realizira se 27. veljače 2016. u Domu mladih u Splitu u suradnji s Platformom 9,81i MKC Split. Treći dio realizirat će se u zagrebačkom Centru za nezavisnu kulturu i mlade POGON.

Drugi, splitski dio ciklusa referira na dva povijesna umjetnička projekta – Sonatu snova Vladimira Meljnikova i Arme Leute Vlade Kristla. Ovaj dio kreće od odbijanja i obustavljanja rada u relaciji sa slobodnim vremenom, vremenom odmora i kontemplacije. Dok je besanost nekad karakterizirala prije svega boemski način života umjetnika, stalna urgencija rada i konzumacije danas proždire vrijeme spavanja i prosječno vrijeme spavanja urbanog čovjeka skratilo se sa deset na šest sati. U ovom izvedbenom događanju / snimanju filma angažirat ćemo statiste koji će svoj rad ostvarivati kroz situacije odmaranja i spavanja i rekonstrukciju masovnih prizora iz filma Vlade Kristla Arme Leute u kojima masa revolucionara leži po gradskim ulicama i trgovima, ponekad mrtvi, ponekad budni.
Zbivanja uključuju i diskusije o društvenim i ekonomskim aspektima umjetničkog rada, naloga produktivnosti te valorizaciji umjetničkog rada kroz neestetske sfere društvene proizvodnje. U diskusijama će sudjelovati umjetnici i kulturni radnici, kulturolozi i analitičari koji promišljaju poziciju kulture u društvenom sistemu.

Zainteresirani su pozvani da se sa svojim vrećama za spavanje priključe akciji spavanja u Kinu Beton od 21.00 – 24.00.
Amfiteatar – početak javnog snimanja u 14.00
Beton kino – diskusije u 19.00
Radničko kino Beton – akcija spavanja u 21.00

“Institucije treba graditi” dio su Hrvatskog nastupa 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture pod nazivom “to trebamo-to radimo”, koji se realizira uz podršku Ministarstva kulture RH.

Posebna prijateljska zahvala Skautskom klubu “Split”.

Arhitektonski kolektiv Platforma 9,81 svoju djelatnost temelji na pravednom i održivom raspolaganju prostornim resursima i sudjelovanju svih građana u prostornom razvoju. Zalaže se za prostornu pravdu te informirano, educirano i aktivno građanstvo uključeno u prostorni razvoj zajednice. Područje djelovanja usmjereno je razvoju modela održivog prostornog razvoja, posebice razvoja novih modela javnih i kulturnih prostora kroz stvaranje inovativnih organizacijskih osnova za djelovanje u kulturi.

Više na facebooku.

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback