Južnoamerički dokumentarac o dragu i cirkusu

Objavio Tonči, 29/04/2018, pod: FILM, POZITIVNA SILA

U ponedjeljak, 30. travnja Room 100 organizira projekciju filma Timoteo’s Fabolous Ragged Circus s početkom u 20:15 sati.

Nakon nedavnog tužnog podsjećanja na društvenu homofobiju koja vlada dijelom hrvatskog društva (prosvjedi i borba protiv ratifikacije Istanbulske konvencije), Kino Cirkus donosi južnoamerički dokumentarac “Timoteo’s Fabolous Ragged Circus”.

Rene, umjetničkog naziva Timoteo, osnivač je i voditelj “El Gran Circo Pobre” cirkusa koji već 40 godina putuje Čileom i zabavlja obitelji i radničku klasu subverzivnim točkama, cross dressing showovima i nastupima transvestita.
“El Gran Circo Pobre” je utočište – i utopija – za malu zajednicu homoseksualnih zabavljača koji s lakoćom propituju pitanje roda i prihvaćaju razlike među članovima s velikom dozom autoironije.
Danas, Timoteove poodmakle godine i urušeno zdravlje predstavljaju ozbiljnu prepreku za budućnost cirkusa i zajednice koju je stvorio za sebe i sve kojima je njegov cirkus dom.

Dokumentarni film Lorene Giachino prati svakodnevnicu Timoteovog života u cirkusu – dnevne rutine, sitne sukobe među umjetnicima, ali i njegovu unutrašnju borbu od negiranja mogućnosti da se cirkus ugasi do jake odlučnosti da cirkus nastavi s radom i nakon njegove smrti.

Kao i dosada, ulaz na Kino Cirkus je besplatan, a najsretnijeg gledatelja nagrađujemo knjigom po izboru!
Film se prikazuje na španjolskom jeziku, s engleskim podnaslovima.

Kino Cirkus edukativni je filmski program uz koji publika može proširiti svoja znanja o slojevitosti suvremene cirkuske umjetnosti, njenom značaju, povijesti i razvoju, ali i hraniti svoju inspiraciju ako se bave nekim oblikom umjetničkog izražavanja.

Projekcija filma “Timoteo’s Fabolous Ragged Circus” ostvaruje se u suradnji s kolektivom queerANarchive.
Kino Cirkus realizira se u suradnji splitskog suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 (Pozitivna sila) i Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, uz tehničku podršku Festivala mediteranskog filma Split i financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Splita.
Rad eksperimentalne izvedbene kompanije ROOM 100 podržan je od strane Zaklade Kultura nova.

Oznake:

RSS 2.0 | trackback