Oslobođenje bičem

Objavio Tonči, 29/03/2017, pod: AKTIVIST, GALERIJA PRAKTIKA, IZLOŽBA, KUM

Pod nazivom Korizma 2017/Flagellant 16. travnja u Galeriji Praktika otvara se izložba Luke Jakića.

“Hoteći ugoditi svjetini, Pilat im pusti Barabu, a Isusa izbičeva i preda da se razapne.” (Marko 15:15)

Kombinirajući olovku i tuš, u periodu od 40 dana Jakić stvara ciklus od 40 radova koji prikazuju motive bičevanja, kazne i pokajanja u liku modernih flagelanata. Stvorene su slobodnim i nervoznim pokretom ruke te promatraču stvaraju osjećaj nelagode i muke.

Riječ ‘flagelacija’ dolazi od latinske riječi flagellum, a označava bič.
Flagelacija je stoljećima rezervirana za zločince i devijantne ličnosti, u nekim sredinama je služila za inicijaciju, u dvadesetom stoljeću je zabranjena u zatvorima, a danas predstavlja tabu koji prihvaćaju seksualni fetišisti i vjerski fanatici. Srednjovjekovne flagelantske sekte i danas žive kroz praktikante samokažnjavanja u Španjolskoj, Italiji i Filipinima.
Neovisno o tome radi li se o kažnjavanju druge osobe ili sebe samoga, jačina kazne prilagođava se težini krivnje.
U kršćanstvu bičevanje asocira na Kristovu muku i žrtvu kojom je spasio ostale, pa čovjek vjeruje da se njegovi vlastiti grijesi i krivnja mogu poništiti dobrim djelima ili kaznom. Čak i danas se milijarde ljudi mole uz pratnju posta, klečanja ili fizičkog nasilja, u nadi da se njihove prljave duše ipak mogu osloboditi te da će ih patnja učiniti boljim ljudima i odvesti do spasenja.

Rođen u Splitu 1990. godine, Luka Jakić svoju vještinu slikanja i crtanja unaprjeđuje kroz godine provedene u Školi likovnih umjetnosti u Splitu. Studira na diplomskom studiju riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Izložba se može razgledati radnim danom od 20 do 22 sata. Kustosica izložbe je Katarina Duplančić

Oznake:

RSS 2.0 | trackback