Kratke forme i predstava “Crveno kao zeleno”

Objavio admin, 09/12/2019, pod: IZVEDBENI PROGRAM, PLATFORMA DOMA MLADIH, PLATFORMAT, TIRAMOLA

IZVEDBENI KOLAŽ – umjetnička organizacija Kolaborativna izvedbena platforma-KIP u suradnji s plesnom udrugom „Tiramola“  organizira drugu izvedbenu večer ove godine, u kojoj će se predstaviti lokalni izvedbeni autori i izvođači u području suvremenog plesa i interdisciplinarnog kazališta. Prva večer (20.12.) rezervirana je za četiri kraće solo forme, a vodit će je Kristina Lovrić. Drugu večer (21.12.) plesna udruga Tiramola će reprizno  izvesti svoju predstavu „Crveno kao zeleno“.

Izvedbeni kolaž se odvija pod programom Platformat 2019.

 

Petak 20.12.2019., 19h 

Amfiteatar Doma mladih

MARIN TUDOR

“Došao sam da bih..”

trajanje: 15-20 min.

Marin Tudor doći će u Amfiteatar Doma mladih da bi izveo performans sa stolicom i kaputom. I to je uglavnom to, kaže.

 

NATAŠA PAVLOV

“Protok”

zvuk: Renato Vidaković

trajanje: 15-20min.

“Ono što mi se događa u prirodi želim prenijeti u novi ambijent. Dok plešem s vjetrom, morem, zemljom, mirisima i suncem, jezikom povezane poezije svemira i zemlje… Komunikaciju s velikom zelenoplavom scenografijom prirode, osjećaje i stanja koja učim u prirodi prenosim u zatvorene ambijente, prostore drugačije od onog gdje nastaje izvor toka i percepcije, koju pomoću improvizacije pokreta prenosim publici kao doživljaj, odjek, presjek i refleksiju. Protok su transformacije neprestanog gibanja koje nikad ne staje.” N.P.

 

VELIMIR FORETIĆ

“Spajanje”

trajanje: 15 min

Tri sola o identitetu/identitetima spajaju se u plesnu monodramu kojom Velimir progovara o ljubavi kao pokretaču i sukusu bivanja.

 

SUNČICA BANDIĆ

“Početak”

trajanje: 20 min

“Solo” je početak beskonačnog istraživanja jednog plesnog karaktera. Bavi se pitanjima plesačkog identiteta: Koliko je ples odvojiv od vlastite osobnosti? Koja je razlika, i postoji li, između plesnog i vlastitog karaktera?

Solo “Početak” prikazuje tjelesnu iskrenost. Nije reprezentacija već prezentacija kretanja svojstvena jednom tijelu. Ne želi vas zadiviti,  ni očarati, ni ostaviti bez daha; želi vas upoznati.

 

Subota 21.12.2019.

Amfiteatar Doma mladih

PLESNA UDRUGA TIRAMOLA

“Crveno kao zeleno”

trajanje: 35 min

Suvremena plesna predstava „Crveno kao zeleno“ teži eksperimentu u izvedbi i propitivanju isprepletenosti subjektivne slike svijeta ili sintetičkog okruženja u našim mislima i kolektivne svijesti, svijeta ideja kojim objašnjavamo postojanje pojmova, univerzalija, simbola i znakova te na koji način im pripisujemo značenja. Uzevši za polazište diferenciranu percepciju, tako pojam crveno može imati nebrojena značenja, asocijacije i konstrukcije, crveno kao krv, crveno kao potres, bordo crveno, enovrc, crveno kao broj jedan ili crveno kao slovo A (sinestezija, ideastezija, autistični savant), a može biti i crveno kao zeleno pitamo li daltoniste koji ne raspoznaju crvenu boju (pronotopi). Crvena i zelena boja provlače se kroz cijelu predstavu kao manje očit konstrukt koreografije; ali jasan impuls i sukreator scene. Plesači iscrtavaju plesni prostor, a tijela koja kreiraju koreografiju, odnosno koreografija koja kreira tjelesni pokret i dramaturgiju predstave konstruira se i gradi od kretanja, pokreta i gesti na tragu razvojnih faza djeteta. Koreografijom se naglasak stavlja na posredničku funkciju tijela i izvlači se potencijal osnovnih tjelesnih funkcija. Plesači koriste sva osjetila u kreiranju različitih tjelesnih senzacija i pridavanju značenja. 

Autorice i koreografkinje: Nikolina Dolfić i Lucija Zalović

Plesači: Daria Batinić,  Ivana Dadić, Nikolina Dolfić, Sandra Duilo, Vanja Gršković, Mirjana Kamber, Margarita Vuko, Lucija Zalović

Umjetnička savjetnica: Iva Burčul

Oblikovanje zvuka: Tonči Bakotin

Glazba: Ruzina Frankulin

Oblikovanje svjetla i tehničar: Siniša Jakovčević 

Kostimografkinja: Ana Marin

Scenografija i rekviziti: Ivan Mateljan i Branko Mateljan

Šminka: Dragana Fadić

Fotografija, video i trailer: Toni Wagner 

Dizajn plakata i programskih knjižica: Goran Čače

Tisak: Grafički studio „Gost“

Produkcija: Plesna udruga „Tiramola“

Premijera: 30.6.2019., Amfiteatar Doma mladih, Split

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture RH i Grad Split

ULAZ uz donacije.

Oznake:

RSS 2.0 | trackback