Kvir historiografije u Domu mladih

U utorak, 30. travnja u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka u Domu mladih otvara se izložba queerINarchive. Izloženi radovi nastali su na radionici pod vodstvom Rafala Morusiewicza te razmatraju arhive kao mjesta produkcije novih stvarnosti.  Otvaranju izložbe prethodi razgovor s umjetnikom i sudionicima/ama radionice u 19 sati.

Izloženi video radovi nastali su u kratkom periodu, kroz radionicu koja je održana neposredno prije otvaranja izložbe s ciljem ispitivanja mogućnosti kvir historiografskog pristupa filmu i radu s pronađenim snimkama, te istraživanja da li se i kako se takav pristup može primijeniti na izgradnju kvir filmskih historiografija iz centralne i istočne Europe. Svoju umjetničku i istraživačku praksu rada s filmskim arhivima u svrhu promišljanja mogućnosti njihova pokvirivanja, kombinirajući historiografiju s auto-etnografijom, te audio-vizualnim i tekstualnim intervencijama u već postojeću pokretnu sliku Rafal Morusiewicz približio je sudionicama/ima radionice koji su potom, radeći pretežno s filmovima dostupnim u arhivi Kino kluba Split, arhivski materijal reinterpretirali kroz prizmu osobnih iskustava kvir  afekata i srodstava. Tako se nastali radovi, tj. sama izložba mogu gledati kao prijedlog za izgradnju paralelnih arhiva koji svojom otvorenošću za intervencije ne samo da propituju funkciju i propuste tradicionalnih arhiva već postaju mjesta produkcije novih stvarnosti.

Rafal Morusiewicz je vizualni umjetnik, pisac i pedagog s prebivalištem u Beču. U svom umjetničkom i istraživačkom pristupu filmu bavi se metodološkim strategijama koje bi mogle “pokviriti”, tj. uzrujati i denormalizirati, inače vertikalne i binarne odnose između umjetnika/istraživača i područja istraživanja (tj. pronađenog filmskog materijala), između “teorije” i “podataka”, kao i među akterima koji su uključeni u projekt: ljudi, priče, filmovi i tekstovi. “Kvir” istraživanje zahtijeva da se usvoji metodološka fluidnost; u tu svrhu koristi strategije i estetike remiksiranja različitih društveno-političkih niti, narativa, karakterizacija, žanrova i formata zajedno s vlastitim (“nepouzdanim”) afektivnom pamćenjem i ispovijedalačkim stilom pisanja.

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture. Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid (2013.). Activist in Residence u Baltic Art Center u  Visbyju (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.) te konferencijama Unstraight Museum Conference, Stockholm (2016.) i Organ vida, Zagreb (2017.). Kolektiv je članica Platforme Doma mladih.

Radionica i izložba partnerska su aktivnost  kolektiva queerANarchive s Kino klubom Split, Koalicijom udruga mladih i Platformom Doma mladih, realizirana uz podršku Galerije umjetnina i Multimedijalnog kulturnog centra Split. Aktivnost je dio projekta Gradimo Dom zajedno, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Aktivnost je realizirana kroz programske linije kolektiva qRADIONICE i qIZLOŽBE koje financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatsko društvo filmskih redatelja i Grad Split. Rad kolektiva financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Kontakt:

Tonči K. Batalić

tonci@qsport.info

0921009999

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback