Lumo Company: “Fineline” (WIP)

Objavio admin, 14/11/2022, pod: AMFITEATAR, CIRKUS KOLEKTIV, IZVEDBENI PROGRAM

U petak, 18. studenoga 2022., u 20 sati, u Amfiteatru u Domu mladih Split (Ulica slobode 28) održat će se izvedba suvremenog cirkusa “Fineline”. Ulaz je besplatan.

IZVOĐAČI: Anniina Peltovako, Hanna Moisala, Evalds Lazarevich

U sklopu Artist in residence programa udruge Cirkus Kolektiv gostuje finska cirkuska skupina Lumo Company sa svojom produkcijom suvremenog cirkusa “Fineline” (WIP), čiji je naziv gruba metafora za traženje ravnoteže unutar prirodne neravnoteže stalnog kretanja. Riječ je zapravo o izvedbi rada u nastajanju nakon koje će uslijediti i artist talk.

O PREDSTAVI:
Rad se bavi istraživanjem ravnoteže kroz tri aspekta – glazbeni aspekt , fizički aspekt pokreta na žici i fizički aspekt pokreta na podu. Produkcija se oslanja na osjećaj za ravnotežu dvoje finskih cirkuskih umjetnika i jednog pijanista.
Komad iz perspektive cirkuskih tehnika prikazuje ples na čvrstoj žici, balansiranje, traženje konačne ravnoteže predmeta i samopouzdanje i oklijevanje koje može biti prepoznato u svakom koraku. Gotovo opsesivno traženje ravnoteže će pokrenuti jednako izvođača i gledatelja na propitivanje osnovne ideje ravnoteže uma.
U predstavi se koristi rotirajuća samostalna žica, zbog čega je izvedba moguća i na mjestima koja nisu opremljena za ovu cirkusku disciplinu. Ova dodatna dimenzija rotacije omogućuje
eksperimentiranje sa samim fizičkim zakonima ravnoteže i daje gledateljima nove mogućnosti za tumačenje.

UMJETNICI O METAFORAMA U PREDSTAVI:
“Prikaz ravnoteže u svojoj krajnjoj liniji je tanka čelična žica. Ravnoteža znači stalnu potragu za ravnotežom. Ravnoteža je zapravo izvan ravnoteže. Nakon što se nađemo u situaciji van ravnoteže, dogodi se trenutak slobode u kojem smo slobodni istražiti novo stanje – stanje izvan ravnoteže i to je ono što čini balansiranje i život najzanimljivijim. Iako postoji svijest da nikad ne možemo pronaći savršenu ravnotežu na žici, nastavljamo sebe izazivati stalnim kretnjama i tako se nastavljamo kretati kroz neravnotežu. Žica se koristi kao promjenjivi element. Fizička ravnoteža i uravnotežen život se podjednako preispituju.”

RSS 2.0 | trackback