NMG@PRAKTIKA_Josip Šurlin: Afterwardsness

Objavio admin, 06/04/2021, pod: GALERIJA KLUBA KOCKA, IZLOŽBA, MAVENA

U petak, 9. travnja, u 20 sati, u Galeriji Kluba Kocka u Domu mladih, otvorit će se izložba iz ciklusa NMG@PRAKTIKA_Josip Šurlin: Afterwardsness.

Mladi splitski umjetnik Josip Šurlin predstavlja se u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA svojom novom izložbom naziva Afterwardsness. Izložba se sastoji od ambijentalne instalacije koja u mnogočemu aludira na aktualne pandemijske problematike. Sam naziv izložbe preuzet je iz Freudove psihoanalize gdje ga nalazimo kao njemačku složenicu Nachträglichkeit, koja se odnosi na svojevrsno odgađanje traumatskih iskustava te naknadno, retroaktivno suočavanje s njima. Preciznije, ukoliko memorija postane trauma te ostane potisnutom od strane pojedinca, njezino značenje razotkrit će se tek u kasnijem psihološkom razvoju kroz određenu vrstu introspekcije. Iako govorimo o traumatologiji čovjeka, umjetnik kroz ovaj rad isti pojam „odgođene traume“ primjenjuje i na širi društveni kolektiv. Trauma trenutnog življenja uzrokovana COVID-19 epidemijom započeta je u trenutku prvih vijesti o virusu te prvog lockdown-a, a prisjećanje na takvu situaciju odvija se upravo u ovom trenutku, godinu dana od pojave pandemije, kada društvo retroaktivno analizira pojedine događaje na osobnom i kolektivnom nivou, ponavljajući time odgođene vizije o nepoznatom, neizvjesnom i smrtonosnom, retroaktivno se vraćajući u traumu, kojoj ni danas nije vidljiv završetak.

O AUTORU
Josip Šurlin (Split, 1993.) završio je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, 2012. godine, kada upisuje Umjetničku akademiju u Splitu, smjer slikarstvo. Studirao je u klasi prof. Gorkog Žuvele te, 2017. godine, diplomirao slikarstvo pod mentorstvom prof. Viktora Popovića i prof. Neli Ružić. Sudjelovao je na nekoliko skupnih izložbi i prezentirao radove na sedam samostalnih izložbi. Na Prvom studentskom bijenalu osvaja i pismeno priznanje za rad. Godine 2018. postaje članom Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU, Split). Živi i radi u Splitu.

NMG – Novomedijska galerija međunarodna je kustoska platforma usmjerena na istraživačke projekte vezane uz problematike aktivnog sudjelovanja u suvremenom društvu koji rezultiraju kustoskim konceptima, intermedijskim događanjima, međunarodnim novomedijskim suradnjama te kreiranjem novih medijskih projekata. Unutar platforme realizira se program NMG@PRAKTIKA. Ciklus je to samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u Domu mladih u Splitu. Godina 2021. će biti deveta godina ciklusa kroz koji je dosad realizirano više od 60 samostalnih i skupnih izložbi mladih umjetnika. Kroz nove medije i eksperimentiranje s različitim formama umjetničkog izražaja izložbe problematiziraju aktualne teme suvremenog društva. Ovaj ciklus izložbi tako ne samo da pruža uvid u najnovije umjetničke prakse, već i odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti.

Kustosica izložbe je Natasha Kadin, kustosi programa NMG@PRAKTIKA su Natasha Kadin, Vedran Perkov i Katarina Duplančić, za dizajn je zaslužan Nikola Križanac, a za prijevod Ivan Berecka. Postav i dokumentaciju izložbe rade Josip Šurlin, Franko Sardelić i Katarina Duplančić, a izložba će biti otvorena do petka, 16. travnja te je možete pogledati pozivom na broj 0989602701.

Galerija Kluba Kocka prima 14 posjetitelja istovremeno na 58m2 prostora. Nošenje maske je obavezno, dezinficijens je dostupan ispred galerije.

Ovaj program provodi se u suradnji s Koalicijom udruga mladih, Multimedijalnim kulturnim centrom Split i Platformom Doma mladih, a financira se putem javnih natječaja Ministarstva kulture i medija RH i Grada Splita. Rad udruge Mavena podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.

Oznake:

RSS 2.0 | trackback