NMG@PRAKTIKA_Ivana Tkalčić: Why am I seeing this post?, otvaranje izložbe u Splitu

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA otvara se izložba Ivane Tkalčić: Why am I seeing this post? u četvrtak, 28. siječnja u 20 sati u galeriji Kluba Kocka, Dom mladih Split, Ulica slobode 28.

Četiri videa Ivane Tkalčić sastoje se od velike količine sadržaja pronađenih materijala tako da se svakim novim gledanjem otkrivaju novi slojevi. Dati smisao i povezati nasumično odabrana videa moguće je donekle u kontekstu minuciozne preciznosti autorice u njihovoj sinkronizaciji. Videa komuniciraju jedan s drugim. Programirani su da odlučuju hoće li ignorirati ili odgovoriti na međusobno podijeljenu informaciju neovisno o promatraču. Promatrač je u ovom slučaju poput uljeza kojem točna informacija/istina bježi pred očima. Pojam stvarnosti i sigurnost u ispravnost čitanja poruke potpuno je anuliran. Svaki video se povremeno prelijeva u neki drugi ostvarujući komunikaciju ili namećući mišljenje. Djeluju povezani, ali ne objašnjavaju, ne govore o autorici ni o korisnicima, nisu dio cjelovitog sadržaja, izgledaju poput dogovorenog kaosa koji nudi više pitanja nego odgovora. Što vidimo kada gledamo? Što je stvarno?(Iz predgovora izložbe)Ivana Tkalčić (1987.) suvremena je multimedijalna umjetnica. Sudjelovala je na više samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Europi te brojnim grupnim izložbama u svijetu. Dobitnica je više nagrada. Sudjelovala je na više rezidencija u Zagrebu, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Norveškoj Austriji i Grčkoj. Rad Why am I seeing this post? rezultat je umjetničkog istraživanja provedenog u suradnji sa Zajedničkim istraživačkim centrom Europske komisije u Ispri.

NMG — Novomedijska galerija međunarodna je kustoska platforma usmjerena na istraživačke projekte vezane uz problematike aktivnog sudjelovanja u suvremenom društvu koji rezultiraju kustoskim konceptima, intermedijskim događanjima, međunarodnim novomedijskim suradnjama te kreiranjem novih medijskih projekata. Unutar platforme realizira se program NMG@PRAKTIKA. Ciklus je to samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u Galeriji Praktika u Domu mladih u Splitu.

Ovo je deveta godina ciklusa kroz koji je do sad realizirano više od šezdeset samostalnih i skupnih izložbi mladih umjetnika. Kroz nove medije i eksperimentiranje s različitim formama umjetničkog izražaja izložbe problematiziraju aktualne teme suvremenog društva. Ovaj ciklus izložbi tako ne samo da pruža uvid u najnovije umjetničke prakse, već i odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti.

Kustosica izložbe je Tina Vukasović Đaković, kustosi programa NMG@PRAKTIKA su Natasha Kadin, Vedran Perkov i Tina Vukasović Đaković, za dizajn je zaslužan Nikola Križanac, a za prijevod Ivan Berecka. Postav i dokumentaciju izložbe radi Tihana Mandušić, a izložba će biti otvorena do petka, 5. veljače te je možete pogledati pozivom na broj 0955627223.Galerija Kluba Kocka prima 14 posjetitelja istovremeno na 58m2 prostora. Nošenje maske je obavezno, dezinficijens je dostupan ispred galerije.

Ovaj program provodi se u suradnji s Koalicijom udruga mladih, Multimedijalnim kulturnim centrom Split i Platformom Doma mladih, a financira se putem javnih natječaja Ministarstva kulture RH i Grada Splita.

Rad udruge Mavena podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.

Više:
https://www.facebook.com/events/2819336748394433

Web:
http://mavena.hr/nmgpraktika-ivana-tkalcic-why-am-i-seeing-this-post/.

RSS 2.0 | trackback