OKVIR – Zagrebački plesni ansambl

Objavio admin, 15/09/2023, pod: IZVEDBENI PROGRAM, TIRAMOLA

Zagrebački plesni ansambl gostovat će s cjelovečernjom predstavom “Okvir”, u Gradskom kazalištu mladih Split, u subotu 23. rujna 2023., s početkom u 20 sati. Predstava se održava u sklopu programa Mala škola suvremenog plesa, u organizaciji plesne udruge Tiramola.

U ovom nultom vremenu, vremenu praznog hoda, u vremenu podijeljenosti i odijeljenosti, jesmo li uopće još sposobni biti skupa? Shvaćamo li prisustvo drugog/ drugih – njihovo djelovanje i odluke – bilo kako drukčije osim kao smetnju ili povod za natjecanje? Zarobljeni strahom, vrhovnim krvnikom naše slobode, krećemo se kroz prostor-vrijeme poput automata u vlastitim mikrouniverzumima, u izbjegavanju drugih, ili pak povremenom mehaničkom sinkroniziranju na točki zajedničkog kratkotrajnog interesa. Takva se konstelacija, međutim, ne može održati. Kolektivni organizam u kojem svaki pojedinačni element nema svijest o međusobnoj povezanosti i suovisnosti dolazi do iscrpljivanja, jer nema životvornog protoka. Raspad je neminovan, a time i promjena.

Raspad. Promjena. Reset. Što dalje? U prostranstvu varijanti, u paralelnim dimenzijama različitih scenarija, postoji prvi korak koji je stvaranje novog okvira. Okvir je omeđivanje. Svođenje. Definiranje teritorija. No, paradoksalno, okvir je i prostor sagledive slobode. One koja zove da joj se pogleda u oči. Da se pobjedi strah, utiša pobjesnjeli ego. Taj put nije linearan. Ego se previše odomaćio u ljudskim bićima i odavno nas uvjerio da je on naš identitet. S egom se ima toliko toga izrazgovarati, ne birajući sredstva, čak i nasilna. I opet paradoks: razgovarajući s drugima, najviše saznajemo o sebi, vlastitom egu i njegovim koordinatama. A kada se spozna da je ego dijete straha, svakoga od nas, onda srce zna da ga može umiriti. Okvir je mogućnost odučavanja i ponovnog učenja lekcije zvane Biti čovjekom.
Katarina Pejović

Umjetnički proces započet je propitivanjem pojma narcizma – u kojoj mjeri je narcizam prisutan u društvu i pojedincu, koliko je u različitom opsegu dio naše svakodnevice – u suvremenom društvu u kojem smo svi opterećeni sami sa sobom? Inspiraciju za rad koreograf Borna Babić pronalazi u knjizi Narcizam: poricanje istinskog sebe američkog psihoterapeuta Alexandera Lowena, a o svom radu kaže: Oduvijek me zanimala ta kontradikcija između narcističkog i skromnog koja je, uvjeren sam, u svima nama. Kad i kako odabiremo jednu od te dvije vlastite strane, što ih aktivira i jesu li ti prijelazi svjesni. Puno sam se puta susretao i prepoznavao u sebi i drugima te dvije pozicije te sam ih poželio dublje razumjeti.

Borna Babić plesni je umjetnik iz Rijeke, diplomirao je na cijenjenoj nizozemskoj plesnoj akademiji Codarts Rotterdam, a posljednjih nekoliko godina pleše u svjetski poznatoj plesnoj kompaniji Ultima Vez / Wim Vandekeybus u Bruxellesu u Belgiji.

Ulaznice se kupuju prije početka predstave, na blagajni GKM-a, po cijeni od 8 eura. Za srednjoškolce, studente i umirovljenike, članove UPUH/PULS je 6 eura, a za članovi Tiramole 4 eura.

Izvedba / Performed by Luna Lilek, Silvija Musić, Endi Schrötter, Karlo Topolovec
Ideja i concept / Idea and concept – Borna Babić, Davide Belotti
Koreografija / Choreography – Borna Babić
Asistent koreografa / Assistant choreographer – Davide Belotti
Voditeljica probi / Rehearsal director – Petra Valentić
Originalna glazba / Original music – Nils Peschanski, Nenad Kovačić
Glas / Voice – Dunja Bahtijarević
Kostimografija / Costumes – Zdravka Ivandija Kirigin, Ana Mikulić
Scenografija / Set design – Zdravka Ivandija Kirigin
Asistentica scenografije / Assistant set design – Ana Mikulić
Oblikovanje rasvjete / Light design – Saša Fistrić
Fotografija / Photography – Jelena Janković
Grafičko oblikovanje / Graphic design – Vladimir Končar
Autorica teksta / Author of the text – Katarina Pejović
Prevoditeljica / Translator – Mirna Čubranić
Izrad scenografije / Set production – Krunoslav Ozimec
Izrada kostima / Costumes production – Marija Fiket
Produkcija i umjetničko vodstvo ZPA / Production and artistic direction of the Company – Petra Glad Mažar
Asistentice produkcije / Assistant producers – Nina Križan, Petra Valentić
Odnosi s javnošću / Public relations – Ivana Sansević
Produkcija / Production – Zagrebački plesni ansambl / Zagreb Dance Company
U koprodukciji / In coproduction – Zagrebačko kazalište mladih, ZKM – Zagreb Youth theatre
Uz potporu / Supported by: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, City of Zagreb, Ministry of Culture and Media of the Republic of Croatia

MALA ŠKOLA SUVREMENOG PLESA 2023.
Produkcija: Plesna udruga Tiramola
Producentica: Nikolina Dolfić Tomić
Programska voditeljica: Lucija Zalović
Tehnička podrška: Jakov Leskur (PDM)
Dizajn plakata: Anđela Dražić
Pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada Kultura nova, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split
Kontakt: e-mail:plesnaudrugatiramola@gmail.com, mob: 091/781-9243
FB @ PlesnaudrugaTiramola
IG # plesnaudrugatiramolasplit

 

RSS 2.0 | trackback