Otvorene prijave na radionicu videa s Rafalom Morusiewiczem

Objavio admin, 15/04/2019, pod: EDUKACIJA, FILM, KINO KLUB SPLIT, QUEERANARCHIVE

U periodu od 26. do 29. travnja u Splitu se održava radionica izgradnje kvir filmskih historiografija kroz pokvirivanje pronađenih snimaka (found footage). Prijave na radionicu obavezne su te otvorene do 22. travnja. Vizualni umjetnik, pisac i pedagog Rafal Morusiewicz održat će radionicu pokvirivanja pronađenih snimaka. Kroz radionicu autor će podijeliti svoju praksu – kvir historiografsko […]

U periodu od 26. do 29. travnja u Splitu se održava radionica izgradnje kvir filmskih historiografija kroz pokvirivanje pronađenih snimaka (found footage). Prijave na radionicu obavezne su te otvorene do 22. travnja.

Vizualni umjetnik, pisac i pedagog Rafal Morusiewicz održat će radionicu pokvirivanja pronađenih snimaka. Kroz radionicu autor će podijeliti svoju praksu – kvir historiografsko čitanjanja filma i rad s pronađenim snimkama, te zajedno sa sudionicima radionice istražili da li se i kako se ona može primijeniti na izgradnju kvir filmskih historiografija iz centralne i istočne Europe.

Autor svoju umjetničku i istraživačku praksu, temeljenu uglavnom na poljskom filmu, naziva kvir historiografsko čitanje. Radi s filmksim arhivom u svrhu promišljanja mogućnosti njegova pokvirivanja, kombinirajući historiografiju s auto-etnografijom, te audio-vizualnim i tekstualnim intervencijama u već postojeću pokretnu sliku. Kroz uređivanje i nanošenje višestrukih slojeva zvuka, slike i teksta, kroz dodavanje kvir komentara na fragmente iz filmske povijesti, autor nastoji re-konfigurirati različite temporalnosti, ugrađene u izvorni filmski materijal, filtrirajući ga kroz osobna iskustva kvir afekata i srodstva, istražujući osobne duhove čije sablasne prizore filmska slika potiče i izaziva. Cilj mu je utjecati na ono što je u filmu i filmskoj povijesti bilo ušutkano, izbrisano i/ili prisvojeno te time otvoriti mogućnosti za oslobađanja znanja koje nije mainstream ili poželjno.

Radionica će se održati u periodu od 26. do 29. travnja u Kino klubu Split, Dom mladih, Ulica slobode 28. Predviđeni su popodnevni termini. Za sudjelovanje nije potrebno predznanje, ali su zbog ograničenog broja polaznika prijave obavezne.

Link za prijave – https://forms.gle/vFJdTQop4gDzL8NCA

Rafal Morusiewicz je vizualni umjetnik, pisac i pedagog s prebivalištem u Beču. U svom umjetničkom i istraživačkom pristupu filmu bavi se metodološkim strategijama koje bi  mogle pokvirit, tj. uzrujati i denormalizirati, inače vertikalne i binarne odnose između umjetnika/istraživača i područja istraživanja (tj. pronađenog filmskog materijala), između teorije i podataka, kao i među sudionicima projekta: ljudima, pričama, filmovima i tekstovima. Provođenje kvir istraživanja zahtijeva usvajanje metodološke fluidnosti; u tu svrhu koristi strategije i estetike remiksiranja društveno-političkih niti, narativa, karakterizacija, žanrova i formata koji dolaze iz meterijala s kojima radi, zajedno s vlastitim, nepouzdanim, afektivnom pamćenjem i stilskim eksperimentom na tekstu, proširujući granice akademskog pisanja.

Radionica se provodi u partnerstvu s Kino klubom Split te se realizira u sklopu programske linije qRADIONICE koju kolektiv queerANarchive provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatskog društva filmskih redatelja. Rad kolektiva financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Oznake:

RSS 2.0 | trackback