Ova anonimnost je subverzivna

Objavio Tonči, 30/05/2018, pod: GALERIJA MKC, IZLOŽBA, QUEERANARCHIVE

Izložba Ne mogu bez Rubena Montinija otvara se u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u srijedu 30. svibnja u 19 sati.

Pod zajedničkim nazivom Ne mogu bez, odlučno odbacujući mogućnost razjedinjenja, bilo političkog, bilo osobnog, splitskoj publici predstavlja se Ruben Montini, talijanski umjetnik s boravištem u Berlinu, s dva rada. Nakon Londona, Berlina i Nuora (Italija) projekt Questo anonimato è sovversivo – Ova anonimnost je subverzivna u Split donosi platno dugo tridesetak metara te široko metar i pol, koje će po zamisli umjetnika obići će sve europske države. Na svakoj postaji, kao vid kolektivnog performansa, umjetnik poziva građane i građanke, bez obzira na prethodna znanja i iskustva, da u tehnici ručnog veza doprinesu finalnom djelu. Zanimljivo je da je autor odabrao upravo tehniku veza, tehniku koju danas doživljavamo zastarjelom ali koja u ritmu vlastite izvedbe na neko vrijeme zaustavlja frenetični tempo konzumacije kulture tipičan za današnjicu, otvara vrijeme za kontemplaciju te sudionike navodi na uspostavljanje odnosa koji vode kolektivnom radu. U vrijeme političkih nestabilnosti i dovođenja u pitanje jedinstva Europe, u svojoj finalnoj verziji, kad se specifičnosti individualnih rukopisa stope u kolektivni izričaj, rad metaforički progovara o ljepotama različitosti i jedinstvu postignutom zajedničkim naporima.
Iduća postaja projekta Ova anonimnost je subverzivna je Češka gdje projekt gostuje u The House of Art u Brnu.
Kao uvod u ovaj kolektivni performans, na samom otvaranju izložbe autor izvodi samostalni performans One Person Protest – Protest jednog čovjeka. Ležeći gol na podu, pokriven samo službenom zastavom Europske unije u koju je vezom upisao rečenicu Wenn wir nicht dafür sorgen, dann wird das niemand Anderes machen – Ako se mi nećemo o tome brinut, neće ni nitko drugi. Izvučena iz konteksta političkog govora njemačkog političara Martina Schulza ova rečenica, kao i sam performans umjetnika, pozivaju na zajedničke napore za očuvanje Europske unije.

Izložba Ne mogu bez Rubena Montinija otvara se u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split, u srijedu 30. svibnja u 19 sati. Radno vrijeme izložbe je od 18 do 21 sat, zaključno s 1. lipnja. Izložbu organizira društvo Queer Sport Split uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Izložba se realizira u sklopu qFESTa, s partnerskim organizacijama queerANarchive i Cenzura Plus.

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback