Pero Zloba i Tinuninu

Objavio Tonči, 07/04/2018, pod: IZLOŽBA, KLUB MLADIH KOCKA, MAVENA

U organizaciji udruge Mavena u četvrtak, 12. travnja s početkom u 20 sati otvara se izložba Pere Zlobe i Tinuninua. Izložba je otvorena do 15. travnja.

Zvali su se Artuditu. Kao Art tu, di? tu. Sad se zovu Pero Zloba i Tinuninu. Tu su i Filip Pilj i Diezoone. Možda će se jednog dana zvati Prikolica Na Opako. Tko zna. (ah niko, niko ništa ne zna. Krhko je znanje!) Izložbu smo htjeli nazvati S provoda na (s)provod. Ali ipak nismo. Zašto? Eto tako. Dečki dolaze iz Zagreba i mladi su. Još uvijek. Ali to je nebitno.
Crtaju, slikaju, sastavljaju, rastavljaju, prebojavaju, kidaju, tetoviraju, slažu, lijepe, povezuju, sviraju, tipkaju; i sve ostale mehaničke radnje korisne i potrebite za stvaranje. Ono što ja primjećujem jest to da se igraju i žive umjetnost na svoj prepoznatljiv način. Osebujan i dovoljan.
O njima ne postoji umjetnički životopis niti popis nagrada i priznanja. Oni su kolektiv koji djeluje na marginama suvremene umjetnosti, one iskonske, iskrene, nastale na ulici. Sveprisutne, koja nas okružuje. Gerilske. Dok mnogi pronalaze umjetnost u institucijama pitajući se što ona uopće jest, tražeći odgovore i definicije u enciklopedijama i stručnoj literaturi, ova umjetnost diše i pulsira upravo tu. Oko nas, s polazne točke potrage.
Ne mareći za konvencije, forme i norme, standardne formate izložbi, pretenciozna otvaranja i sve popratne manifestacije umjetnosti današnjice, oni nastoje stvarati svakodnevno nudeći svoje radove ljudima i ulici. A prvenstveno sebi i na sebi. Ne ograničavajući se medijem, bave se street artom, tetoviranjem, kiparstvom, slikarstvom i novim medijima itd. Od skica preko tetovaža do skulptura, instalacija i murala, postali su prepoznatljivi po posebnom vizualnom stilu i estetici.
Bez puno filozofije i složenih koncepata, svrha ove izložbe je predstaviti ih splitskoj publici, povezati scenu, družiti se i zabaviti. Jer Art is Life.

Oznake:

RSS 2.0 | trackback