Plant Shelter – obnova unutrašnjeg vrta Doma mladih

Objavio admin, 27/10/2018, pod: aktualno, DOM MLADIH, OSTALO, PLATFORMA DOMA MLADIH, PLATFORMAT

Kako bih proširila participativan proces kreiranja vrtova u Domu mladih u Splitu želim pozvati posjetitelje izložbe Trijenala kiparstva da kreiraju svoj privremeni vrt unutar Gliptoteke HAZU donirajući svoje neželjene kućne biljke, sadnice, nove biljke ili vrtni materijal. Sve donirano ću po završetku izložbe prevesti u Split i presaditi u vrtove Doma mladih čije će novo otvorenje biti u studenom u sklopu festivala ‘’Platformat’’ ove godine. Na ovaj način sve donirane biljke će pronaći svoje utočište, a svi donatori će postati sukreatori prostora vrta. Ime svakog donatora biti će upisano na pločice i postavljeno na zid vrta u Domu mladih u Splitu.

Projekt obnove unutrašnjih vrtova Doma mladih u Splitu započela sam 2016. godine umjetničkom instalacijom ‘’Zaboravljeni vrtovi: Vrt trećih načela / u čast Filadendronu’’. Vrt je na žalost većim dijelom propao nakon prokišnjavanja i poplave te mu je potrebna obnova. Ovisno o količini prikupljenih biljaka obnova će se proširiti i na ostale unutrašnje vrtove.

Tina Vukasović Đaković

Povodom izložbe iz 2016. kustos Tonči Kranjčević Batalić je napisao:
Ovom izložbom započinje višemjesečni ciklus Zaboravljeni vrtovi koji inicira obnovu vrtova Doma mladih u Splitu. U samom Domu mladih postoje tri manja odjeljka namjenjena unutrašnjim vrtovima i jedan veći dvorišni odjeljak. Svaki od ovih vrtova, bez obzira na razinu zapuštenosti i održavanosti, intrigira pitanjima o prošlosti i mogućnostima korištenja.
U arhitektonskom oblikovanju Doma mladih vidljivo je promišljanje suživota arhitekture, prirode i ljudi. Danas su ovi vrtovi prepušteni propadanju te je ideja suživota narušena. Autorica je započela s obnovom jednog unutrašnjeg vrta, smještenog na južnoj strani zgrade, uz prostor za portira. U tom vrtu već niz godina uspijeva filadendron koji se prilagodio prostoru tako što je srastao s njim. Okopavanje tog vrta više je nalikovalo arheološkim iskapanjima. Pronađeni su ključevi, opušci, čepovi, razbijeno staklo, listići iz kladionice, četiri para cipela, stara televizija, ostaci novinskog papira i drugi ostaci koji ukazuju na zbivanja u tom prostoru posljednjih desetljeća. Memoriju prostora dodatno prizivaju stari projektori uskladišteni tik do vrta.
Oživljavanje vrta zamišljeno je kao participativan proces. On uključuje angažman korisnika prostora koji su pozvani da donacijom biljaka i drugih vrtnih elemenata sami postanu kreatori izgleda i sadržaja vrta. Time vrtovi Doma mladih postaju mjesta zajedništva arhitekture, prirode i ljudi, simbolički sažimajući bogatstvo prostora i života koji postoje okolo njih.
Prostorna instalacija Vrt trećih načela obuhvaća intervenciju sadnje biljaka u jedan vrt Doma mladih, naglašavanje prirodne komponente artificijelnom rasvjetom i zvukom, pronađene artefakte, foto i video dokumentacija vrta te maketa vanjskog vrta Doma mladih kao najava budućih intervencija.

Dodatne informacije o izložbi:
http://www.kulturpunkt.hr/content/prostor-rasta
https://www.facebook.com/pg/mavena36/photos/?tab=album&album_id=1136519689703830

Biljke se mogu donijeti do 10.studenog u unutrašnji vrt Doma mladih (ulaz s južne strane, kod porte), a sve dodatne informacije možete dobiti na Facebook stranici Plant Shelter.

Svečano otvorenje vrta biti će upriličeno 15. studenog u 16 sati.

 

Oznake:

RSS 2.0 | trackback