Predstava Klown

Objavio admin, 24/06/2021, pod: AMFITEATAR, IZVEDBENI PROGRAM, TIRAMOLA

Predstava Klown će se održati u subotu, 26.6.2021. u 20 sati, u Amfiteatru Doma mladih, Split. Predstava se odvija u sklopu cjelogodišnjeg programa Mala škola suvremenog plesa kojeg provodi plesna udruga Tiramola.

Klown je multimedijalna plesna predstava u kojoj izvođačica i autorica Matea Bilosnić utjelovljuje ulogu Klowna – meta-klauna koji propituje granicu između virtualnog i stvarnog svijeta. Kroz tekst, pjesmu, glazbu i pokret Klown adresira utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje pojedinca, problematiku umjetne inteligencije i utjecaj digitalne revolucije.

Koreografija i izvedba: Matea Bilosnić
Glazba, tekst i kostim: Meteo
Dramaturgija: Hrvoje Korbar
Dizajn svjetla: Saša Fistrić
Scenografija i vizualni identitet: Naonar
Asistentica: Patricia Gospić
Produkcija: Zadarski plesni ansambl, Meteo & Monoplay 2020
Premijera: 25.08.2020.

Isječak iz recenzije:
Matea Bilosnić u svojoj autoreferencijalnoj izvedbi Klown (dramaturgija: Hrvoje Korbar) u odjelu klauna s iscrtanom maskom na licu (klaun je ovdje više nego alter-ego, zaseban scenski lik) i uz zvukove sintisajzera propituje odnosno svjedoči poziciju pojedinca i plesnog umjetnika u društvu te traga za mogućnošću pronalaska stabilnog temelja ili egzistencijalnog smisla uopće. Taj se narativni, često i autobiografski sklop sastoji od izricanja kratkih izjavnih rečenica ili pitanja poput – Kada ćeš pronaći pravi posao? Jesi li udana? i sl. Lik se klauna pri tome udvaja na dva pola pri čemu je dijaloško nijansiranje popraćeno i izmijenjenim glasovnim izričajima. Koristeći se različitim izvedbenim modusima (klauniranje, pripovijedanje, ples, uz tehnološko-instrumentalnu izvedbu glazbe i zvuka) Bilosnić kreira specifičnu, kabaretski pomaknutu atmosferu naglašavanja emocionalne tenzije s izraženim ironijskim odmakom. Cijela bi se izvedba u tom vrlo ekspresivnom emocionalnom registru sažeto mogla ilustrirati ili označiti i onim poznatim stihovima iz Mihalićeve pjesme: “samo klauni znaju kako se možeš izvući: plaču kad im se smije, i smiju se kad im plač razara lice”.
Piše: Ana Gospić Županović o izvedbi Klowna na Monoplayu 2020. za kulturpunkt.hr

O umjetnici:
Matea Bilosnić multimedijska je umjetnica s polazištem u suvremenom plesu i kazalištu.
Diplomirala je na Salzburg Experimental Academy of Dance u Austriji. Članica je Zadarskog plesnog ansambla s kojim surađuje kao koreografkinja, izvođačica, fotografkinja i snimateljica. Dio je produkcijskog tima edukativne platforme Stream Zadar i festivala suvremenog plesa Monoplay. Osim u Hrvatskoj, djelovala je u Sloveniji kao članica plesnog ansambla En Knap s kojim dijeli grupnu Župančičevu nagradu za doprinos u kulturi gradu Ljubljana. Kao koreografkinja i oblikovateljica scenskog pokreta surađuje s mnogobrojnim kazalištima u Hrvatskoj: GK Marina Držića, Teatar &TD, GK Trešnja, ZGK Komedija, HNK Zadar. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje za predstavu Gozd – danse macabre.

https://meteometeo.net

Cijena ulaznice je 40 kn, za studente i umirovljenike je 30 kn. Za polaznike Mateine radionice “Ni od čega do nečega”, koja se održava 27.6., od 9 do 1 sati u Amfiteatru Doma mladih, ulaznica je uključena u cijenu radionice.

Prijave su obvezne na e-mail plesnaudrugatiramola@gmail.com.

Program se održava uz partnerstvo s Multimedijalnim kulturnim centrom Split te uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Grada Splita.

Foto: Srđan Babić

Oznake:

RSS 2.0 | trackback