Fonda za druge i CircusNext PLaTFoRM

Objavio Tonči, 02/11/2017, pod: EDUKACIJA, PLATFORMA DOMA MLADIH, POZITIVNA SILA

U Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, 2. studenog s početkom u 18 sati biti će predstavljen Fond za druge i projekt CircusNext PLaTFoRM.

Dosadašnja praksa financiranja umjetničkih i aktivističkih projekata koji doprinose razvoju otvorenog društva utemeljenog na ravnopravnosti, solidarnosti, umjetničkoj slobodi i prihvaćanju različitosti uglavnom se temelji na podrškama iz javnog sektora, lokalnih i nacionalnih proračuna što za neke projekte i programe nije dovoljno stabilan model financiranja.
S druge strane područje osobne i korporativne filantropije u kulturi i umjetnosti još uvijek nije dovoljno poznato na našim prostorima, a praksa gotovo da i ne postoji.

Kako financirati umjetničke i/ili aktivističke projekte koji svoje mjesto ne pronalaze kod “tradicionalnih” javnih donatora? Imate projektnu ideju koja će pridonijeti razvoju otvorenog društva, društva koje njeguje vrijednosti solidarnosti i prihvaćanja različitosti, ali vam nedostaje sredstava za realizaciju? Zanimaju vas dodatni modeli potpore umjetničkim i aktivističkim projektima? Kako potaknuti osobnu i korporativnu filantropiju? Kakva su međunarodna iskustva i prakse?

Kako bi pokušali odgovoriti na sva postavljena pitanja i još mnogo njih Platforma Doma mladih u suradnji s udrugama Pozitivna sila i Domino organiziraju predstavljanje Fonda za druge i projekta CircusNext PLaTFoRM.

Fond za druge je program kojeg su pokrenuli Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković s ciljem podrške umjetnosti, aktivizma i edukacije. Fond za druge je s radom započeo u svibnju 2017. godine i trenutno obuhvaća nekoliko projekata koji su razvijeni u suradnji s partnerima iz Hrvatske i inozemstva. Neki od projekata koje Fond za druge podržava su «Ljetna škola izvedbenih umjetnosti» u suradnji s festivalom Zadar Snova, potpora umjetničkim i aktivističkim projektima u partnerstvu sa širokim krugom organizacija diljem Hrvatske, Nagrada građana i građanki Grada Zagreba «Nada Dimić», kustoske i umjetničke rezidencije u Hrvatskoj i SAD-u, formalne i neformalne edukacije aktivista i umjetnika.

Fond za druge predstavit će Karla Horvat Crnojag

U drugom dijelu događanja će biti predstavljen projekt “CircusNext PLaTFoRM” i koje mogućnosti i benefiti mogu imati umjetnici različitih umjetničkih područja, s područja RH, ukoliko apliciraju na natječaj projekta (raspisivanje prvog natječaja očekuje se krajem ove godine). CircusNext PLaTFoRM projekt je razvoja i promocije suvremenog cirkusa u Europi. Osmišljen je kao platforma europskih kulturnih organizacija s područja suvremene cirkuske umjetnosti s ciljem prepoznavanja perspektivnih i inovativnih cirkuskih autora, pružanja financijske, rezidencijske, mentorske i administrativne potpore u produkciji predstava i povećanja vidljivosti mladih tj. neiskusnih kompanija pred europskim profesionalcima radi osiguravanja daljnje budućnosti kompanija.
Projekt “CircusNext PLaTFoRM” financira se sredstvima Kreativne Europe (podprogram platforme) i ROOM 100 jedan je od osamnaest partnera na projektu iz dvanaest europskih zemalja, uz koordinaciju pariške organizacije Jeunes Talents Cirque Europe.
Projekt će predstaviti Antonia Kuzmanić (Pozitivna sila).

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback