Sailor u Berlinu

Objavio Tonči, 28/03/2018, pod: MAVENA, OSTALO

Multimedijalni međunarodni umjetnički projekt “SAILOR, Materijalizirani zvuk grada” autora Damira Martinovića – Mrle i Ivanke Mazurkijević ulazi u treću fazu svog razvoja koja se u produkciji Mavene odvija u travnju u Berlinu.

Projekt kroz kreacije novih umjetničkih i znanstvenih izričaja uz sudjelovanje međunarodnih glazbenika, znanstvenika, likovnjaka i performera dokumentira vibraciju svakog grada u kojem se razvija, njegovu autentinčnu atmosferu i zvuk, oko koje se radi glazba u suradnji s glazbenicima iz svih uključenih gradova. “Sailor” (Mornar) kao simbolično ime projekta koje u sebi krije višedimenzionalnu umjetničko znanstvenu dimenziju završit će u Rijeci kombinacijom svih sakupljenih materijala ten a tom zvučnom valu, odnosno vibraciji, kombinacijom umjetnosti i znanosti, kreirat će se skulptura od morske vode.

“S vrha Trsatske gradine snimio sam sveukupni zvuk grada Rijeke, sve ljude, njihove radnje, svu industriju, promet, gradsku vrevu…To je jednostavno frekvencija u kojoj grad svakodnevno pulsira, pokazuje karakteristične i sebi svojstvene znakove života. Slijedeća faza odnosno postupak jest jednostavnim riječnikom postaviti “zvučnik u more”, ne bi li ispumpao morsku vodu, pretvorio je u sitne kapljice koje bi pod utjecajem “zvuka grada” formirale oblik, novi prostor uzrokovan specifičnom frekvencijom. Uz identifikacijski zvuk nastala je i glazba kombinacijom elektronskih i klasičnih instrumenata na istaknutijem mjestu unutar nje postavljen je specifičan način pjevanja. Tekstualno smo glazbu, cijeli projekt “zvuka grada” definirali simbolom “mornara”. Priča se sastoji o lutanju nesretnog mornara no ne znajući on je slobodan od svih okova koje nosi “utočište doma”. Priča je simbolično opisala slobodu kod onih ljudi koji su je najmanje svijesni a mi ostali ih uzimamo u sliku nedostižnog uzora. U ovom slučaju to je “Sailor” koji se nalazi u slobodnom eteru posvuda oko nas, upravo njegovo utjelovljenje na određeno mjestu simbolizira njegovu potragu za identitetom. U prostoru koji je neprestanom procesu mjene oblika upravo zbog utjecaja zvuka i “identitet” je konstantno pod promjenom. Uz taj oblik, taj “novonastali prostor” uzrokovan zvukom nastajala bi glazbeno scenska djela koja bi nastavila “utjecati” na prostor.”  objašnjava rad Damir Martinović – Mrle

Prva faza projekta nastala je u Rijeci 2016. godine, druga faza projekta radila se na Silbi 2017. u sklopu programa SEA Silba Environment Art, dok treću fazu projekta kreiraju Damir Martinović – Mrle i Ivanka Mazurkijević u Berlinu uz gostovanje nekoliko eminentnih međunarodnih glazbenika i stručnjaka za zvuk: Emmanuel Ferazz(trombon), Georg Fisher (saxofoni, klarinet, basklarinet, flauta), Leo Clemens (violina), Alessandro Domenico Rocco (elektronika, theremin, gitara), Max Richter (pila s gudalom, gitara), Leo Henry Koch (perkusije), Sanja Fišter (perkusije), Mario Fišter (ton majstor) i Natasha Kadin (theremin i produkcija).

Ova faza projekta provodi se u produkciji udruge Mavena i koprodukciji organizacije Mensch Raum Land, a uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, kao i nekoliko međunarodnih partnera.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback