Kako su se nekad gayevi upoznavali

Objavio Tonči, 20/09/2016, pod: EDUKACIJA, GALERIJA PRAKTIKA, QUEERANARCHIVE

U petak, 23. rujna počima trodnevna radionica queer fotografije koja za cilj ima kroz medij analogne fotografije oživiti memoriju na komunikaciju i upoznavanje gay osoba u vrijeme prije interneta.

Radionica queer fotografije problematizira upotrebu fotografije u re-kreiranju kulturne memorije, u ovom slučaju memorije gay zajednice. Sudionici će se kroz radionicu upoznati s nekim praksama svakodnevnice gay zajednice prošlih vremena, vremena kada se datenje nije odvijalo posredstvom interneta, s naglaskom na prakse komunikacije (upoznavanja), kako one prostorno definirane (plaža) tako i one medijem definirane (oglasi u časopisima). Kroz radionicu analogne fotografije sudionici će imat priliku razmotrit medij fotografije, posebno analogne fotografije, kao medij bilježenja memorije, upoznati prakse prošlih generacija te ih oživiti kroz njihovo ponavljanje i dokumentiranje, uvažavajuči sadašnjost da bi se izbjeglo krivotvorenje memorije te istu stavilo u perspektivu. Voditelji radionice su Marko Gutić Mižimakov i Tonči Kranjčević Batalić
Prijave na queerANarchive@gmail.com.

Program:

Petak, 23. rujna 16:00 – 18:00 Galerija Praktika
Upoznavanje sudionika s praksama svakodnevnice gay zajednice prošlih vremena, okupljanja na nudističkim plažama (splitska điga) te upoznavanja osoba istih sklonosti putem oglasa u časopisima.
Razmatranje fotografije kao medija bilježenja tih praksi uzimajući u obzir dogovore koji postoje unutar zajedice praktikanata, prvenstveno dogovora o diskreciji, te otvaranje pitanja kako fotografijom dokumentirati događanja koja su dio kolektivne memorije zajednice.

24. -25. 09.. terenski rad + Galerija Praktika
Re-kreacija okupljanja na splitskoj đigi na današnjoj gay plaži na nasipu uz fotografiranje te re-kreiranje fotografija koje su bile sastavni dio komunikacije putem javljanja na oglase.
Pregledavanje i obrada fotografija, usporedba s autentičnim povijesnim materijalima te rasprava o slićnostima i različitostima.

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback