Slika, pokret i zvuk u Domu mladih

Objavio Tonči, 28/09/2016, pod: EDUKACIJA, IZLOŽBA, MAVENA

U petak, 30. rujna starta trodnevni program koji će splitskoj publici donjeti niz novomedijskih sadržaja. Program organizira udruga Mavena a umjetnice/-i koji dolaze u goste su Vana Gaćina, Tanja Minarik i Tin Dožić.

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u Domu mladih od 30. rujna do 2. listopada udruga Mavena organizira trodnevni program naziva slika/pokret/zvuk koji se realizira kroz format izložbe, audio-vizualne izvedbe i radionica a bavi se odnosima slike, pokreta i zvuka u novomedijskoj umjetnosti. Mladi novomedijski umjetnici/-e koji/-e sudjeluju u programu redom su Tin Dožić, Vana Gaćina i Tanja Minarik.

Prvi dan programa obilježit će otvaranje izložbe Točka Vane Gaćine. U svom radu autorica polazi od istraživanja klasičnih formi umjetnosti, konkretno u radu Točka izloženom ovom prilikom, polazi od kolaža velikih dimenzija na koji se nadovezuju audio-vizualni slojevi novomedijskog izričaja kroz koje autorica u rad uključuje i promatrača. Rad Točka tako postaje slika koja se akcijom promatrača pretvara u audio video instalaciju. Promatrač aktivacijom mapiranih videa te njegovim manipuliranjem brzine i inteziteta boje vrši reakciju na forme slike te pokreće senzore za zvuk i pretvara sliku u glazbeni instrument.

Drugog dan programa održat će se audio-vizualna izvedba Tanje Minarik i Tina Dožića. Tanja i Tin svoju audiovizualnu suradnju započeli su u projektu MMessy Oscillators 2013.g. Dosadašnje izvedbe u formi dua uključuju nastupe u galeriji Greta, na ALU Zagreb, u galeriji Miroslav Kraljević, na Izložbi zvuka Zavoda za eksperimentalni zvuk. Spoj zvukovnih manipulacija Tina Dožića s projekcijama Tanje Minarik donosi lijepu i jasno poetiziranu živu igru koja ukazuje na uhodanost i odmjerenost ovog izvođačkog tima.

Za zainteresiranu publiku, tog vikenda, pod vodstvom Tanje Minarik i Tina Dožića održat će se i radionica audio-vizualne izvedbe kroz koju će sudionici imat priliku dati sliku i zvuk predmetima pronađenima na cesti. Nova slika pronađenim predmetima formirat će se kroz mikroskope, projektore, grafoskope i sl., a zvuk će se snimati portabilnim snimačem zvuka i kontaktnim mikrofonima te obrađivati digitalno i analogno. Zainteresirani polaznici se pozivaju da opcionalno donesu i vlastitu audio tehnologiju, laptop, efekte i snimače zvuka.

Raspored programa:
Otvaranje izložbe: petak, 30. rujna u 20 h
Radno vrijeme izložbe: subota – nedjelja, 1.-2. listopada od 18 h do 21 h

Audio-vizualni nasutp: subota, 1. listopada u 19 h

Audio-vizualna radionica: subota – nedjelja, 1.-2. listopada od 11 h do 18 h

Prezentacija radionice: nedjelja, 2. listopada u 19 h

NMG – Novomedijska galerija međunarodna je kustoska platforma usmjerena na istraživačke projekte vezane uz problematike aktivnog sudjelovanja u suvremenom globalnom društvu koji rezultiraju sa kustoskim konceptima, intermedijskim događajima, međunarodnim novomedijskim suradnjama te kreiranjem novih medijskih projekata. Cilj NMG je uspostaviti permanentnu intermedijalnu i interdisciplinarnu interakciju kao jedan vid izvaninstitucionalnog obrazovanja te otvoriti mogućnost da kroz specifične radionice i susrete mladi umjetnici imaju priliku steći nova iskustva, znanja, vještine i kontakte.
Izložba je nastala u produkciji udruge Mavena. Kustos izložbe je Tonči Kranjčević Batalić, kustosica ciklusa NMG@PRAKTIKA je Natasha Kadin. Program NMG financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova i Grad Split. Program se provodi uz podršku Platforme Doma mladih i Multimedijalnog kulturnog centra.

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback