“to trebamo – to radimo”

Objavio Tonči, 17/10/2016, pod: AMFITEATAR, PLATFORMA 9.81, TRIBINA

Platforma Doma mladih najavljuje predstavljanje projekta “to trebamo – to radimo” – s kojim se Hrvatska predstavlja na 15.Venecijanskom bijenalu 2016. godine. Predstavljanje će se održati 25. listopada s početkom u 18 sati u amfiteatru Doma mladih.

Kako bi se stručna i šira javnost upoznala s projektom “to trebamo – to radimo”, Miranda Veljačić i Dinko Peračić predstavit će različite modele korištenja prostora u kojima se potiče i razvija kulturna i društvena scena i programi.

Autori Dinko Peračić, Miranda Veljačić, Emina Višnić i Slaven Tolj ovim  projektom prikazuju višegodišnji rad na izgradnji suvremene kulture i prostora koje ta kultura treba. Fokus je na sadržajnoj rekonstrukciji triju napuštenih građevina koje se nalaze u tri grada – bivše tvornice Jedinstvo u Zagrebu koja okuplja POGON i niz drugih organizacija nezavisne kulture i mladih, H zgradu u kompleksu Benčić u Rijeci koja se priprema za Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Dom mladih u Splitu.

U ovoj prilici predstaviti će se uz projekt i knjiga koja je dio projekta, u kojoj je elaborirana arhitektonska metoda rada na ovim projektima i opisan kulturni kontekst unutar kojeg ona nastaje.

Također, ovom prilikom razgovarati će se i o novim modelima za djelovanje unutar šireg društveno-političkog konteksta i važnosti razvoja modela civilno-javnog partnerstva kroz okvir društveno-kulturnog centra kao odgovora na transdiciplinarne i transsektorske potrebe kulture, organizacija civilnog društva i drugih polja društvenog djelovanja u lokalnoj zajednici.

Prilike za financiranje ovakvih modela suradnje i novih hibridnih modela upravljanja otvaraju se kroz Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali”, kroz natječaj za društveno-kulturne centre čime se Splitu otvaraju mogućnosti za unapređenje suradnje lokalne samouprave i organizacija civilnog društva kroz model civilno-javnog partnerstva koji doprinosi demokratizaciji jedinica lokalne samouprave i ustanova u kulturi i inkluziji socijalno isključenih skupinama.

 

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback