U čast Filadendronu

Objavio Tonči, 08/07/2016, pod: GALERIJA PRAKTIKA, IZLOŽBA, MAVENA

U organizaciji udruge Mavena, u sklopu ciklusa izložbi NMG@PRAKTIKA 14. srpnja u 21. sat otvara se izložba Tine Vukasović koja umjetničkom intervencijom oživljava zaboravljene vrtove Doma mladih.

Izložbom Vrt trećih načela – u čast Filadendronu autorice Tine Vukasović započinje višemjesečni ciklus Zaboravljeni vrtovi koji inicira obnovu vrtova Doma mladih u Splitu. U samom Domu mladih postoje tri manja odjeljka namjenjena unutrašnjim vrtovima i jedan veći dvorišni odjeljak. Svaki od ovih vrtova, bez obzira na razinu zapuštenosti i održavanosti, intrigira pitanjima o prošlosti i mogućnostima korištenja.
U arhitektonskom oblikovanju Doma mladih vidljivo je promišljanje suživota arhitekture, prirode i ljudi. Danas su ovi vrtovi prepušteni propadanju te je ideja suživota narušena. Odlučila sam započeti s obnovom jednog unutrašnjeg vrta, smještenog na južnoj strani zgrade, uz prostor za portira. U tom vrtu već niz godina uspjeva filadendron koji se prilagodio prostoru tako što je srastao s njim. Okopavanje tog vrta više je nalikovalo arheološkim iskapanjima. Pronađeni su ključevi, opušci, čepovi, razbijeno staklo, listići iz kladionice, četiri para cipela, stara televizija, ostaci novinskog papira i drugi ostaci koji ukazuju na zbivanja u tom prostoru posljednjih desetljeća. Memoriju prostora dodatno prizivaju stari projektori uskladišteni tik do vrta.
Oživljavanje vrta zamišljeno je kao participativan proces. On uključuje angažman korisnika prostora koji su pozvani da donacijom biljaka i drugih vrtnih elemenata sami postanu kreatori izgleda i sadržaja vrta. Time vrtovi Doma mladih postaju mjesta zajedništva arhitekture, prirode i ljudi, simbolički sažimajući bogatstvo prostora i života koji postoje okolo njih.
Prostorna instalacija Vrt trećih načela obuhvaća intervenciju sadnje biljaka u jedan vrt Doma mladih, naglašavanje prirodne komponente artificijelnom rasvjetom i zvukom, pronađene artefakte, foto i video dokumentacija vrta te maketa vanjskog vrta Doma mladih kao najava budućih intervencija.

Više na facebooku.

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback