U kvadrat: tematsko izdanje “Prostori nužnosti, pokret!”

Objavio admin, 21/06/2021, pod: FILM, KINO KLUB SPLIT, KINO KLUB SPLIT

U četvrtak, 24. lipnja s početkom u 20 sati u sklopu diskurzivnog programa U kvadrat u Kino klubu Split s temom “Prostori nužnosti, pokret!” prikazuju se filmovi “Nostalgia / in Be(tween)aches of Berlin” (2020) Tine Bikić te film umjetničke organizacije Škvadra “Pierottijeva 11”.

Program tematski obrađuje načine i pristupe koje koriste umjetnici i umjetnice na nezavisnoj sceni ne bi li pronašli i oslobodili prostore (virtualne i fizičke) za svoje djelovanje, ali i o komuniciranju tih izazova u umjetničkom izrazu korištenjem različitih disciplina i medija, poglavito plesa, performansa, koreografskih pokreta (u sinergiji s okolinom i kretanjem kamere). Nakon programa slijedi online gostovanje autorica i razmjena iskustava s pripadnicama splitske plesne scene, Lucijom Zalović i Nikolinom Dolfić, a razgovor će moderirati Sunčica Fradelić.

Oba filma prijavljena su putem otvorenog poziva Kino kluba koji se objavljuje dva puta godišnje, a namijenjen je svim autorima i autoricama čija je želja podijeliti svoja ostvarenja u sklopu redovnog diskurzivnog programa četvrtkom. Program se provodi u suradnji s Plesna udruga Tiramola.

Program je javan i ulaz slobodan, ali je zbog ograničenog broja posjetitelja potrebna prijava putem online obrasca.

U Nostalgiji autorica nastoji prikazati emocionalno stanje izmišljene futurističke junakinje (plivačice i suvremene plesačice) koja se nalazi u procesu pronalaska doma, propitivanja identiteta, traženja sigurnog mjesta u prošlim sjećanjima i osvješćivanja snažne želje za pripadanjem. Svaka fotografija nedovršena je priča i kao da pripada privatnoj kolekciji očaravajućih razglednica koje skrivaju nostalgiju. Može li se preciznije zamisliti ovaj osjećaj?

Film “Pierottijeva 11” nastao produžetak je Škvadrinog interesa potaknutog nedostatkom radnog prostora u Zagrebu. Zatvaranje mjesta urbane i ulične kulture, nejasne i nelogične političke odluke imaju ogroman utjecaj na mlade umjetnike, a jedan od tih prostora je i AKC Medika u kojem se ljudi sastaju kako bi podijelili svoje radove i umjetnost te se također nalazi na rubu isključivanja. Film je posvećen vremenu provedenom u Mediki u potrazi za sigurnim prostorom za predstavljanje i dijeljenje umjetničkog rada, prostora za sastanke, uspostavljanja veza i stvaranja kulturnog utjecaja na grad.

Tina Bikić (1987) digitalna je pripovjedačica i inovativna edukatorica koja živi i radi u Berlinu.
Tina je magistrirala komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje se upoznala sa filmskom umjetnosti. Djelovala je kao kulturna direktorica ogranka Matice hrvatske u Orebiću na poluotoku Pelješcu, gdje je bila odgovorna za kulturni i obrazovni program koji je utjecao na modernizaciju najstarije kulturne institucije u Hrvatskoj. Njena je uloga bila podijeljena između kulturne menadžerice i inovativne edukatorice, pri čemu je kreirala obrazovne projekte i radionice koji su se temeljili na inovativnim metodama: kreativnom pisanju i korištenju digitalnih medija na poljima umjetnosti i obrazovanja. 2018 Tina kreira projekt Digital Stories Berlin i odlazi u Berlin kako bi radila na promociji digitalnog pripovijedanja. Više o Tini i njenom projektu Digital Stories Europe možete pročitati ovdje: https://kinoklubsplit.hr/…/digitalstorieseurope_tinabikic/

Umjetnička organizacija Škvadra mlada je incijativa i bavi se plesnom produkcijom od 2018. Godine. Članovi zajedno plešu od bavljenja suvremenim plesom koji su počeli studirati u sklopu Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. U 2020. neočekivana situacija izazvana pandemijom primorala ih je da pronađu nove načine djelovanja i prilagode se nastalim uvjetima. Umjesto teatra uživo počeli su se izražavati kroz multimediju i site-specific izvedbe. Članovi i članice Škvadre su Anđela Bugarija, Ema Crnić, Margareta Friniger, Marta Habulin, Gendis Putri Kartini, Eva Kocić, Ema Kani, Šimun Stankov i Una Štalcar Furač. Više o Škvadri i škvadrinim projektima možete ptočitati ovdje: https://kinoklubsplit.hr/…/predstavljamo-umjetnicka…/

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova.

RSS 2.0 | trackback