Umjetničke i kustoske prakse o društvenim problemima

Objavio Tonči, 30/11/2017, pod: BETON KINO, PLATFORMA DOMA MLADIH, TRIBINA

Platforma Doma mladih organizira tribinu naslova: (Su) Život umjetnika/ca i radnika/ca – diskusija o vezama između umjetničkih praksi, radničkih i društvenih pitanja koja će se održati dana 04. prosinca u Beton kinu (Dom mladih) s početkom u 18 sati.

Cilj tribine je proučiti kako umjetničke i kustoske prakse funkcioniraju u okviru posttranzicijskog okvira i konteksta RH nakon procesa privatizacije i deindustrijalizacije te promotriti ideju kako aktivizam kroz umjetnost može mijenjati kolektivnu svijest. Kako potaknuti socijalnu osjetljivost mlađih generacija umjetnika i kreativaca i ohrabriti ih da u svom radu i kroz odabrane medije govore o društvenim problemima, kako o pojedinačnim slučajevima, tako i u širem kontekstu regionalne geo-političke situacije, jedno je od ključnih ptanja tribine. Sudionici_e tribine dotaknut će se i područja eksploatacije teme, performativnog aktivizma u područjima kulture i umjetnosti, direktnog aktivizma i svih onih pitanja, moralnih i etičkih, koje postavljamo kada se odlučimo govoriti o i/ili u ime ranjivih skupina.

Na tribini će se predstaviti umjetnički i istraživački projekti koji otvaraju pitanja odnosa umjetnosti i društvenog angažmana – propalih industrija, rada, radničkih i ljudskih prava te solidarnosti u kontekstu posttranzicijske Hrvatske i to kroz studije slučajeva Kombinata Borovo, Motela Trogir, Dalmatinke Sinj, Dalmacijavina i Jadrankamen te Uzora.

Moderatorice tribine su: Nataša Bodrožić i Ivana Meštrov.

Nakon tribine slijedi u klubu Kocka, s početkom u 20 sati, otvarenje izložbe “Kome treba poduzeće?” – Kombinat Borovo koju organiziraju Centar za mirovne studije i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju u suradnji s udrugom Mavena – 36 njezinih čuda.

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback