Žele

Objavio Tonči, 13/12/2017, pod: GALERIJA PRAKTIKA, IZLOŽBA, MAVENA, novosti

U ponedjeljak, 18. prosinca u 20 sati u galeriji Kluba Kocka otvara se izložba Žele autorice Tihane Mandušić. Izložba je dio ciklusa NMG@PRAKTIKA koji provodi udruga Mavena, a 75% cijelokupne izložbe jest žele.

 

Razmišljanje je odlika hrabrih. Umjetnica ovom izložbom istražuje različite pristupe stvaranja kojima prikazuje i ostvaruje rad u različitim tehnikama kreirajući tako naizgled zbunjujuć i višeznačan rad. Eksperimentiranjem s aleatornim procesima, umjetnica stvara djela koja se mogu smatrati autoportretima. Ponekad se čine idiosinkratični i neobični, a ponekad tipični nusproizvodi svakodnevnog života.
Parodijom i preuveličavanjem nekih formalnih aspekata nerazdvojnih od suvremenog društva, umjetnica pokazuje kako pokret otkriva inherentnu nelagodu, humor koji odražava naše vlastite ranjivosti. Umjetnica je izložila tri skulpturalno oblikovane kupole želea u kojima je hologramski prikaz pojedinačnih dlanova u pokretu. Propitujući koncept pokreta, formalizira slučajnost i naglašava svjesni proces stvaranja kompozicije koji je u pozadini naizgled nepovezanih djela. Izložba uključuje male skulpturalne paradigme različitih odabranih predmeta postavljenih u žele. Instalacije propituju privatne neuspjehe, strahove, snove i želje umjetnice. Rezultat je senzacionalni izvor malih misli koje nadilaze svakodnevicu. Njezini medijski radovi imaju slučajne, nenamjerne i neočekivane veze, kombinirajući nepovezane aspekte koji vode do iznenađujućih analogija. Umjetnica istovremeno izvodi performans koristeći impulzivne sposobnosti i dekonstruira ih u fizičkoj interpretaciji izložbe. Kompleksna proslava slobode odvija se u introspekciji. Propituje nasilno uvjeravanje koje proizlazi iz dubljeg značenja i površinske estetske pojavnosti slike. Žele, kao materijal, prisutan je u većem dijelu radova, točnije u 75% cjelokupne izložbe i metafora je za ono što ne postoji, ono nepobjedivo, neuništivo, prilagodljivo. Uporaba želea ponovno proživljava niz koncepata jedinstvene ludosti. Ova izložba nema početak ni kraj, ona nema početnu tezu već samo jest u svim svojim segmentima i paradoksima. U svojoj razlomljenosti ona čini cjelinu koja je teško, čak i nemoguće spoznatljiva logičkim iščitavanjem. Fragmenti memorije pokreću meta-tekstualni i izolirani umjetnički diskurs. Poigravajući se jezikom i različitim semantičkim značenjima unutar radova umjetnica između ostalog progovara i o pitanjima različitosti i osjećaja pripadnosti. Spontana ideja dovodi u pitanje zamjenu života umjetnošću. Misaoni procesi, koji su određeni kao privatni, vrlo subjektivni i nefiltrirani u njihovim referencama na svjetove snova, često se javljaju kao skupovi. U svom izričaju ova izložba bliža je toku misli i struji svijesti što ju čini gotovo poetičnom.
Želja umjetnice pokazuje način na koji se doživljava pitanje. Osobito je ispitivana istina. Njezina su djela zasićena očiglednostima, mentalnom inercijom, klišejima i lošim šalama. Da bi doživjeli ovu spektakularnu izložbu, morate biti potpuno otvoreni laži. 

 

Tihana Mandušić (1982. Split) diplomirala Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Završila preddiplomski studij Film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
U svom radu koristi se različitim medijima s naglaskom na video performans. Sudjelovala je u mnogim izložbama i festivalima, neki od njih su: samostalna izložba Stajanje, padanje provlačenje, Galerija Greta, Zagreb i Galerija Praktika, Split; grupne: DOPUST, dani otvorenog performansa Split; /si:n/ festival of video art and performance, A.M Qattan foundation, Palestina; ESSL Award CEE 2009 Winners, Essl Museum, Klosterneuburg, Austrija; performans Festival Perforacije, Kvarternikov trg, Zagreb; izložba Identiteti, Galerija SC, Zagreb; izložba i radionica London/Zagreb, The Cass gallery, London; Video Barik: Program recentne video-umjetnosti, Galerija Bačva, Zagreb; izložba u sklopu festivala ženskog stvaralaštva Feminae Extravaganza, Split; izložba Video Vortex 4, MKC/ Dom mladih, Split; izložba Nemam karticu za bodove, organizator i kustos WHW & AGM, Galerija Nova, Zagreb.
Dobitnica prve nagrade ESSL Award CEE 2009. godine.

NMG — Novomedijska galerija međunarodna je kustoska platforma usmjerena na istraživačke projekte vezane uz problematike aktivnog su-djelovanja u suvremenom društvu koji rezultiraju kustoskim konceptima, intermedijskim događa-njima, međunarodnim novomedijskim suradnja-ma te kreiranjem novih medijskih projekata. Unutar platforme realizira se program NMG@PRAKTIKA. Ciklus je to samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u Galeriji Praktika u Domu mladih u Splitu. Ovo je peta godina ciklusa kroz koji je dosad realizirano više od trideset samostalnih i skupnih izložbi mladih umjetnika. Kroz nove medije i eksperimentira-nje s različitim formama umjetničkog izražaja izložbe problematiziraju aktualne teme suvremenog društva. Ovaj ciklus izložbi tako ne samo da pruža uvid u najnovije umjetničke prakse, već i odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti.

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback