Pozitivna sila

Objavio admin, 04/01/2016, pod: članice

Udruga za kulturu i sport Pozitivna sila u sklopu koje djeluje eksperimentalna izvedbena kompanija ROOM 100 osnovana je 2007. godine. Bavi se produkcijom i distribucijom predstava suvremenog cirkusa, performansa i eksperimentalnog kazališta te realizacijom različitih projekata i programa čime izravno djeluje na razvoj suvremenog cirkusa u Hrvatskoj i njegovu relevantnost u lokalnom, nacionalnom i međunarodnom okviru.

Prvom su predstavom kompanije – C8H11NO2 – zaslužili titulu laureata, najperspektivnije mlade suvremene cirkuske kompanije u Europi u sklopu projekta “Jeunes Talents Cirque Europe 2010-2011” i dobili najveći broj bodova, koji ni jedna kompanija do danas nije ponovila. Daljnji razvoj produkcije kompaniji je donio status skupine čija inovativnost i kreativnost u produkciji predstava daje novi pristup suvremenoj cirkuskoj umjetnosti i prelazi granice izvedbenih žanrova. Predstava je praizvedena u Parizu 2011. godine i gostovala je na relevantnim festivalima suvremenog cirkusa, suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti u SAD-u, Francuskoj, Danskoj, Finskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Italiji, Češkoj, Litvi i Hrvatskoj.

Performans split Jakova Labrovića finalist je međunarodnih nagrada u suvremenoj umjetnosti “Arte Laguna Prize” i “Aesthetica Art Prize”, a nova produkcija kompanije Mr.Fantastic, iako još u produkcijskoj fazi (premijera na jesen 2016.), već je zainteresirala međunarodnu europsku scenu što je potvrđeno pozivom na najznačajniji festival suvremenog cirkusa “CIRCa”  u Francuskoj.

Od lipnja 2015. godine radni prostor udruge – HALA 100 – djeluje kao rezidencijski prostor za suvremeni cirkus, prvi takav prostor u RH i na području bivše Jugoslavije. ROOM 100 ugošćuje inozemne cirkuske kompanije na rezidencijske boravke u HALI 100, prezentira njihove predstave i performanse u Judinom drvu u partnerskom projektu pod nazivom Judin cirkus, organizira filmske večeri posvećene cirkuskoj umjetnosti Cirkuska srijeda te provodi druge projekte i partnerske suradnje s Festivalom suvremenog cirkusa, Cirkuskim informacijskim centrom, Festivalom mediteranskog filma Split…

Rad udruge u 2016. godini ostvaruje se uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova.

KONTAKT: positivef@gmail.com

WEB: www.room100.org

FB: www.facebook.com/ROOM100SOBA100

 

 

 

RSS 2.0 | trackback