VIDEO+POETRY – gostovanje Marie Craven u Kino klubu Split

Objavio admin, 02/12/2019, pod: KINO KLUB SPLIT, KINO KLUB SPLIT, PLATFORMAT

U subotu 07. i nedjelju 08. prosinca od 20:00h u Kino klubu Split gostuje nezavisna australska filmska redateljica i prezenterka eksperimentalne kinematografije Marie Craven (Anne-Marie Elizabeth Crawford). Marie je tijekom školovanja i neposredno nakon okončanja studija djelovala kao kazališna glumica u Melbournu (dugi niz godina živi u Queenslandu), a u sineatske projekte se upustila početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća kao jedna od aktivnijih zagovornica Super 8 amaterske proizvodne […]

U subotu 07. i nedjelju 08. prosinca od 20:00h u Kino klubu Split gostuje nezavisna australska filmska redateljica i prezenterka eksperimentalne kinematografije Marie Craven (Anne-Marie Elizabeth Crawford). Marie je tijekom školovanja i neposredno nakon okončanja studija djelovala kao kazališna glumica u Melbournu (dugi niz godina živi u Queenslandu), a u sineatske projekte se upustila početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća kao jedna od aktivnijih zagovornica Super 8 amaterske proizvodne filmske ekspanzije u Australiji (udruge “Melbourne Super 8 Film Group” i “MIMA” tj. “Experimenta Media Arts”).

Korijen interesa za laku i jeftinu analognu tehniku u periodu globalne adaptacije napredne video opreme koja je bila skupa i nepraktična, a temeljem čega su se australski eksperimentatori vezali u donekle stabilne i kohezivne umjetničke grupe, valja tražiti u arhivama Sydneyskog “Ubu kolektiva” (australski “underground” film) koje je Kino Klub Split prezentirao u jesen 2012. Osim autorskog i prezentacijskog odnosa s eksperimentalnim filmom Marie povremeno piše filmske kritike, te podučava video montažu pri komunalnim centrima i sveučilišnim radionicama u Australiji. U zreloj fazi karijere tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća intenzivnije je adaptirala narativne filmske strukture temeljem čega je razvila specifičan odnos s medijem koji je najoportunije tumačiti adaptacijom eksperimentalnog video lirizma i suradnjom s pjesnicima kao pouzdanim partnerima u kontekstu potrebe za naprednom dekonstrukcijom polazišnog redateljskog narativnog postupka u pravcu autorskog ozbiljenja u gabaritima moderne umjetičke avangarde. Donedavna je bila aktivna i kao “cybervocal”, te surađivala s “online producentima” elektronske glazbe, a posljednjih nekoliko godina uspješno radi i na inovativnim filmskim found footage eksperimentima.

Marie Craven otvorena je za suradnju na svim poljima umjetničke proizvodnje, posebice kada je u pitanju koordiniranje kreativnih procesa putem globalne internetske mreže, te se s toga nadamo kako će odaziv publike u Splitu biti sukladan njenom nesebičnom angažmanu u totalitetu kulturnog prostora.

Raspored projekcija – 07-12-2019
Raspored projekcija 08 -12-2019

“Marie is truly an example of how international borders these days mean nothing to the creative universe as she continues her worldwide collaborations from her home on the Gold Coast.” – Candida Baker, Verandah Magazine, June 2017

Više o Marie i njenom radu možete pročitati ovdje i ovdje.

Rad Kino kluba Split podržavaju Zaklada Kultura nova, Grad Split i Hrvatski audiovizualni centar. Program je realiziran u sklopu programske cjeline Edukativnih projekcija petkom čiji je programski selektor Darko Duilo. Program se prezentira i u sklopu sedmog Platformata – festivala nezavisne kulture u organizaciji Platforme Doma mladih.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback