Cirkuski performans na vertikalnom užetu

Objavio Tonči, 05/10/2018, pod: AMFITEATAR, HRAM, IZVEDBENI PROGRAM

U subotu, 20. listopada s početkom u 20 sati, u Amfiteatru Doma mladih održat će se izvedba Control Saane Leppänen. Izvedbi prethode performans JØRTA u produkciji Kulturne alternative Mladih Hram koji će izvesti Mirta Lučin i Joško Banić te performans Krug u produkciji Room 100 koji će izvesti Antea Vrdoljak.

Igra s čvorovima i pokretima bez početka i kraja u kombinaciji sa ljuljanjem i fluktuiranjem na vertikalnom užetu. Cirkuski performans kombinira naprednu akrobatiku i energičan pristup vertikalnom užetu.

Izvedba je rezultat dvotjedne rezidencije umjetnice Saane Leppänen u Kulturnoj alternativi mladih Hram.

Finska cirkuska umjetnica je poznata po dinamičnoj tehnici na vertikalnom užetu. Istražuje kapacitete sebe na užetu sa specifičnim načinom pokreta i prezentacije.  Diplomirala je 2018. godine na DOCH-u, školi za ples i cirkus u Stockholmu te specijalizirala vertikalno uže. Generalne cirkuske discipline kojima se bavi su partnerska akrobatika, ljudske piramide, banquine (letač), zračne vještine. Već 2002. godine počinje nastupati u Cirkusu Sorin (Finska), a tokom godina nastupala je na više cirkuskih festivala i eventova, te ostvarila nekoliko samostalnih ili skupnih istraživačkih projekata od kojih je jedan Control.

Prije same izvedbe performansa Control u Amfiteatru, izvesti će se dva performansa u ostalim prostorima Doma mladih. Performans JØRTA u produkciji Kulturne alternative Mladih Hram će izvesti Mirta Lučin i Joško Banić te performans Krug u produkciji Room 100 će izvesti Antea Vrdoljak.

Plesno-akrobatski performans koji izvodi muško/ženski par akrobata – Mirta Lučin i Joško Banić istražuje granice tijela i povjerenja između dviju osoba koje se nalaze i razvijaju u patrijarhalnom svijetu. Propitkujući dominaciju i prepuštanje u odnosu na društvene norme i očekivanja, umjetnici pokušavaju srušiti barijere i izjednačiti odgovornost među sobom. Suočavaju se sa različitostima karaktera, pogleda na svijet te fizičkog izgleda da bi ih uspjeli nadvladati i stvoriti jedno tijelo koje samostalno funkcionira.

Performans Krug u režiji Jakova Labrovića istražuje specifičnu arhitekturu nikad dovršenog Doma mladih i način na koji prostor koji nema izvedbenu namjenu može postati takav. Koristeći kontorcionističke vještine Antee Vrdoljak, monofrekventno svjetlo i eksperimentalni elektronski zvuk kreira se site-specific performans u kojem se ljudsko tijelo pokretima prilagođava određenoj arhitekturi, pojačava atmosferu prostora te dovodi u pitanje je li određenim prostorom ograničavamo ili oslobađamo tjelesne mogućnosti.

Izvedba je dio programa rezidencije cirkuskih umjetnika na Maloj sceni, koji se ove godine odvija u sklopu cjelogodišnje manifestacije Cabaret.

Program je realiziran uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Splita, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice grada Splita.

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback