Otvaranje izložbe Katrin Novaković u galeriji Kluba Kocka

Objavio admin, 22/09/2020, pod: IZLOŽBA, MAVENA

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA otvara se izložba Katrin NovakovićRight Now u četvrtak, 24. rujna u 20 sati u galeriji Kluba Kocka, Dom mladih Split, Ulica slobode 28.

Right Now je glazbeni spot napravljen kombinacijom stop motion animacije i video snimaka za bend ABOP (After je Bolji Od Partija). Za izradu spota napravljene su scenografije i objekti koji putuju kroz razne dimenzije i svjetove. Stop motion animacija je tehnika u kojoj su nepokretni objekti fizički manipulirani u minimalnim razmacima između individualnih fotografija. Zbog tromosti oka, pri projekciji tih fotografija dobiva se privid pokreta. Pretapanjem video snimaka plesa i oživjelih objekata stvara se odnos između vremena, prostora i pokreta, preispitujući svjesnost ljudske percepcije. Katrin Novaković jedna je od najzanimljivih mladih animatorica, koja svakom svom projektu pristupa interdisciplinarno i igra se pretapanjem i kolaboracijom različitih medija, od videa i video performansa, koreografije, skulpture i animacije, te je video spot koji predstavljamo rezultat umjetničkog istraživanja u različitim novim medijima. Uz to, Katrin sama radi instalacije i skulpture za potrebe svojih video radova, koje onda snima i animira, te tako na neki način predmetima “udahnjuje život”, daje karakterne osobine i vodi ih kroz odnos vrijeme – prostor u uvijek izmišljenim ili izmaštanim dimenzijama. Ovaj video spot tako predstavlja umjetnički rad suradnje benda i umjetnice, uz suradnju mnogih mladih stručnjaka iz različitih disciplina, a na izložbi će, osim samog rezultata, odnosno video spota, biti prikazani i objekti korišteni u procesu izrade te „making of“ video.

Katrin Novaković ovim je projektom pokazala širinu vlastitih umjetničkih interesa i mogućnosti kombiniranja istih, te uspješnu suradnju umjetnika raznih disciplina na zajedničkom projektu, a rad je prepoznao i prestižni berlinski međunarodni festival Berlin Music Video Awards, koji ga je 2019. godine uvrstio u svoju selekciju najboljih prošlogodišnjih spotova iz cijelog svijeta.

Katrin Novaković (1989, Stuttgart) diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Film i video, te magistrirala Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Stručnu praksu je odradila u studiu za animaciju Trikk17 u Hamburgu u Njemačkoj. Sa svojim studentskim filmovima osvaja nekoliko nagrada, u distribuciji Bonobo studia i Zagreb filma. Radila je u studiu 3D2D Animatori i povremeno za Hrvatsku radioteleviziju. Godine 2018. članica je žirija na Europskom Festivalu Animiranog Filma Balkanima u Beogradu. Na Baltic trail rezidenciji u Latviji u sklopu EU projekta Future DiverCities počinje se baviti i vizualnim performansom. Godine 2020. je u selekcijskoj komisiji studentskih filmova za Animafest Zagreb.

NMG — Novomedijska galerija međunarodna je kustoska platforma usmjerena na istraživačke projekte vezane uz problematike aktivnog sudjelovanja u suvremenom društvu koji rezultiraju kustoskim konceptima, intermedijskim događanjima, međunarodnim novomedijskim suradnjama te kreiranjem novih medijskih projekata. Unutar platforme realizira se program NMG@PRAKTIKA. Ciklus je to samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u Galeriji Praktika u Domu mladih u Splitu. Ovo je osma godina ciklusa kroz koji je dosad realizirano više od četrdeset samostalnih i skupnih izložbi mladih umjetnika. Kroz nove medije i eksperimentiranje s različitim formama umjetničkog izražaja izložbe problematiziraju aktualne teme suvremenog društva. Ovaj ciklus izložbi tako ne samo da pruža uvid u najnovije umjetničke prakse, već i odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti.

Više na linku.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback