Elena Štrok: Baby Universe

Objavio admin, 22/09/2021, pod: IZLOŽBA

U kreativnom hub-u Prostor, u organizaciji Platforme “Culture Hub Croatia” otvorena je izložba Elene Štrok pod nazivom “Baby Universe”.  Na samom otvorenju, 10. rujna, umjetnica je izvela performans čiji će video posjetitelji moći pogledati tijekom trajanja izložbe. Izložba ostaje otvorena do 8. listopada, a moguće ju je pogledati od ponedjeljka do petka (10:00 – 19:00).

“Performativna epska bajka Baby Universe počiva na temeljima drevnih ideala, utjelovljenima kroz jednostavnu priču u likove planeta suočene s prijetnjom vlastite smrtnosti. Inače svemoćni bogovi / planeti zatekli su u situaciji nad kojom više nemaju apsolutnu kontrolu, bez obzira na njihova ratnička, misaona ili druga umijeća. Instinkt u svakom od njih budi slabosti koje inače lako kontroliraju. Razrješenje donosi Pluton, božanstvo kojem smrt nipošto nije stran pojam, i u čijim riječima pronalaze smirenu misao koja zaokružuje raspravu. Konačni ishod ostaje nepoznat.

Rad simbolično nagovješta uravnoteženje suprotnosti, pomirbu arhetipova, razumijevanje i kalibraciju povremeno nužne svakom pojedincu. Vrativši se u “svoju kuću”, svatko će za sebe iz Plutonovih riječi izvući ono što može i želi. Uz dozu humora, Baby Universe postaje memento mori, s naglaskom na pozitivno, ne toliko opterećeno shvaćanje vlastite smrtnosti.”
(Elena Štrok)

Nakon završene gimnazije i srednje glazbene škole u Varaždinu s diplomom glazbenice gitaristice, Elena Štrok (r. 1996., Varaždin) je 2019. godine završila i preddiplomski sveučilišni studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, s pohvalom Magna cum laude, gdje, u klasi prof. Mirjane Vodopije, trenutačno završava i diplomski studij. Sudjelovala je u međunarodnim i lokalnim projektima na poljima vizualne umjetnosti, glazbe i performansa. Do sada je izlagala i nastupala u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Latviji, Češkoj, Grčkoj i Portugalu. Posljednji semestar BA studija, 2019. godine, u sklopu projekta razmjene studenata Erasmus+ provela je na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu u klasi Pavle Scerankove i Dušana Zahoranskog. Nakon toga sudjelovala je na Erasmus+ praksi u rezidencijalnoj kući za umjetnike De Liceiras 18 u Portu u Portugalu. Tamo je, uz nekoliko suradnika, sudjelovala u osnivanju kulturne organizacije „Eklipsefemero“ kojoj je svrha međunarodna promocija, povezivanje i umrežavanje umjetnika i organizacija kulturnih događaja. Svojim radom nastoji kroz zabavu približiti umjetnost i filozofiju ljudima u javnom i institucionalnim okvirima, koristeći se pripovijedanjem kao svojim glavnim medijem izraza.

Oznake:

RSS 2.0 | trackback