Film, glazba, književnost i snovi s Jonathanom Rosenbaumom

Objavio admin, 20/05/2022, pod: DRUŽENJE, EDUKACIJA, FILM, KINO KLUB SPLIT, KINO KLUB SPLIT

U sklopu međunarodnog programa Mind the image/Pazi na sliku Kino klub Split najavljuje i poziva sve zainteresirane da prisustvuju programu Film, music, literature, and dreams with Jonathan Rosenbaum, programu filmske analize, čitanja i pisanja filmske kritike pod vodstvom istaknutog filmskog kritičara Jonathana Rosenbauma.

Diskusije će se održavati u večernjim satima od 19h u prostoru Kino kluba (Dom mladih, Ulica slobode 28) u periodu od 17. – 22. lipnja i bit će otvorene za javnost, dok će nekolicina zainteresiranih imati mogućnost pisati o dogovorenim filmovima pod Jonathanovim mentorstvom. Za one koji se žele okušati u pisanju filmskih kritika, prijave su otvorene do 10. lipnja putem online obrasca. Prethodno iskustvo je poželjno, ali ne i neophodno. Program će se održavati na engleskom jeziku.

Jonathan Rosenbaum radio je kao glavni kritičar Chicago Readera od 1987. do 2008. Autor je brojnih knjiga o filmu uključujući Film: The Front Line 1983 (1983), Placing Movies: The Practice of Film Criticism (1995), Moving Places: A Life at the Movies (1980; reprint 1995), Movies as Politics (1997) i Essential Cinema (2004), a njegova najpopularnija knjiga je Movie Wars: How Hollywood and the Media Limit What Movies We Can See (2002), pa sve do recentnih CINEMATIC ENCOUNTERS: INTERVIEWS AND DIALOGUES (2018) and CINEMATIC ENCOUNTERS 2: PORTRAITS AND POLEMICS (2019). U svojoj izrazito plodnoj karijeri pisao je za brojne časopise, između ostalih za Cahiers du cinéma, The Village Voice, Film Comment i Sight & Sound. Predavao je na kalifornijskom Univerzitetu u San Diegu na poziv Mannya Farbera. Kao vanjski predavač predavao je film na Sveučilištu u Virdžiniji u Richmondu (2010-2012), te držao kolegije Svjetska kinematografija i Američki nezavisni i alternativni film na film.factory programu u Sarajevu od 2013 – 2015. Radio je kao konzultant na filmovima Orsona Wellesa Dodir zla (Touch of Evil) i Druga strana vjetra (The Other Side of the Wind). Redovno objavljuje tekstove na svom web site-u: jonathanrosenbaum.net

U 2020. držao je seriju predavanja o Orsonu Wellesu u filmskom centru Gene Siskel u Chicagu, a 2021. o Agnes Vardi. Angažiran je kao audiokomentator za Criterion (Gza filmove Građanin Kane i Veličanstveni Ambersoni s Jamesom Naremoreom, LIKE AND NOTHING MORE s Mehrnazom Saeed-Vafom) te je producirao eseje (tiskane ili audiovizualni) za Trafic, Another Gaze, Metrograph, MUBI, Criterion, Arrow Films, Cinema Scope, Caiman Cuadernos de Cine, Artforum i Cineaste. Recentni intervju s Jonathanom možete pročitati na idućoj poveznici.

*napomena: za prve tri radionice u organizaciji kluba plaća se participacija u iznosu od 150 kn. Nakon završene tri radionice polaznici se mogu učlaniti u klub, te dalje radionice pohađati besplatno uz uvjet redovnog članstva. Novi članovi koji prethodno nisu pohađali edukativne programe, također imaju obvezu plaćanja prve tri radionice u organizaciji kluba.

RSS 2.0 | trackback