Filmska večer

Objavio admin, 13/04/2021, pod: FILM, KINO KLUB SPLIT

U četvrtak, 15. travnja, izdanje programa „U kvadrat“ donosi autore koji eksperimentiraju s različitim medijima – televizijom te crtanom i stop animacijom.

U sklopu diskurzivnog programa „U kvadrat“ u Kino klubu Split u četvrtak, 15. travnja, s početkom u 20.30 sati prikazuju se filmovi Velo Misto (1985) Branka Karabatića; Rime bijele vrane (2019) Andree Resner i filmovi Mie Martinović Taste of Space (2019) i Pixie (2020). Projekciji će prisustvovati Andrea Resner, autorica filma Rime bijele vrane i predstaviti svoj rad, a zainteresirani će posjetitelji nakon projekcije moći postavljati pitanja.

Program je javan i ulaz slobodan ali je zbog ograničenog broja posjetitelja za projekciju filma potrebna prijava putem online obrasca.

O filmovima:
U eksperimentalnom filmu Velo Misto Branko Karabatić se u maniri minimalista poigrava sa televizijskom slikom čiji nenarativni sadržaj nadopunjava glazba.

U eksperimentalnom animiranom filmu Rime bijele vrane glavna junakinja je djevojka s dušom vrane prolazi kroz devet faza do konačne transcedencije. Film je nastao u koprodukciji Kino kluba Split i prikazan je u sklopu studentskog programa na Pula film festivalu 2020. godine.

Mlada autorica iz Kino kluba Zagreb Mia Martinović nam predstavlja dva filma. Taste of Space je animirani film o pet putnika koji putuju galaksijom Circinus u potrazi za elementom koji će im omogućiti putovanje kroz prostor i vrijeme. Film je napravljen u stop animaciji i sa ručno rađenim likovima putnika i planeta, a korištene su i eksperimentalne snimke vodenih grafika i grafoskopa. U filmu Pixie autorica prati macu koju je udomila dan nakon velikog zagrebačkog potresa.

O autorima:
Branko Karabatić je u produkciji Kino kluba Split napravio dvanaest kratkih filmova u periodu od 1973. – 1985. Autor je jednog dugometražnog filma Najveća pogreška Alberta Einsteina (2006). Direktor je Međunarodnog festivala novog filma – Splitskog filmskog festivala.

Andrea Resner je rođena 1987. godine u Splitu, diplomirala na Likovnoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine i Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, smjer Film i video 2019. godine. Djeluje kao multimedijalna umjetnica na području slike, crteža, fotografije, filma, kostimografije i poezije.

Programom „U kvadrat“ usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split. Moderator je Zlatko Galić.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova.

Oznake:

RSS 2.0 | trackback