Izložba “100 godina Bauhausa” u Kocki 1.4.2019.

Objavio admin, 27/03/2019, pod: aktualno, EDUKACIJA, IZLOŽBA, KLUB MLADIH KOCKA, KUM

Koalicija udruga mladih poziva vas na izložbu u Kocki!

U galeriji kluba Kocka se 1. travnja 2019. u 20 sati otvara izložba „100 godina Bauhausa“.
Dakako, ne radi se o onom Bauhausu koji širom Europe građevinske materijale, niti onome koji osamdesetih stvara post pank, već o onome Bauhausu koji je poslužio kao inspiracija svemu navedenom. Nastao kao ideja arhitekta Waltera Gropiusa, Bauhaus je davne 1919. godine ujedinio arhitekte, dizajnere, slikare i zanatlije u obrazovanju i radu za stvaranje zajedničkog umjetničkog djela (Gesamtkunstwerk). Pod utjecajem grupe Plavi jahač, ruskog konstruktivizma i modernizma, Bauhausovi studenti promicali su tako ideje zajedništva i progresivnog pristupa umjetnosti te odmicanju od tradicionalnog, zbog čega ih nacistički režim nije trpio.

Upravo ta Bauhausova vizija o zajedničkom trudu za postizanje zajedničkog cilja i estetika koja se oslanja na čiste forme lišene ornamentacije, sto godina kasnije inspiriraju mlade grafičke dizajnere, tipografe, slikare, kipare i dizajnere uporabnih predmeta. Bilo da se fokusiramo na platna Frančeske Pilić ili lightboxeve Bože Balova, dvije su činjenice istinite: prva govori o različitom utjecaju koji jedan pokret/događaj/osoba ostavlja na različite pojedince, a druga se veže uz društveni aspekt ove pojave. Ovom izložbom splitski studenti i bivši studenti daju hommage jednom od najprepoznatijih pokreta u modernoj povijesti umjetnosti, a postavljajući radove u brutalistički prostor Doma mladih u kom mladi svakodnevno zajednički stvaraju kulturno-umjetničke programe, ponovno potvrđuju kako se mladi ujedinjuju u umjetnosti i kulturi tražeći sigurno mjesto za izražavanje njihovih ideja.

Kako objašnjava Bruno Bebić, koautor izložbe, radi se o sljedećem: „Mini izložba velikih razmjera. Nastala pod samoinicijativom studenata UMAS-a kao slavljenje rođendana škole Bauhausa. Da se oživi Bauhaus, ali sa zapletom današnjih generacija i okoline. Boje i materijali koji su ponovno izmišljeni te pogled koji se približava biti. Iz rijeke radova nastao je potok slikarskog i kiparskog stvaranja koji sa svojim elementima zaokružuje priču.“
Izložba je otvorena radnim danom do 4.4.2019. od 20 do 22 sata.
kustosica: Katarina Duplančić, mag.edu.hist.art.
Srdačno pozdravljamo i nadamo se da se vidimo na izložbi!

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback