Izložba IGOR GRUBIĆ: TRAGOVI NESTAJANJA (U TRI ČINA) // DOM MLADIH / Galerija MKC // 13.03.2020.

U petak 13. ožujka u 20 sati u Galeriji MKC u Domu mladih u Splitu otvara se izložba “IGOR GRUBIĆ: TRAGOVI NESTAJANJA (U TRI ČINA)“.

Riječ je o projektu s kojim je Igor Grubić 2019. godine predstavljao Hrvatsku na 58. Venecijanskom pod kustoskim vodstvom Katerine Gregos. Izvorno je nastala pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, a njeno gostovanje u Splitu organiziraju AM Centar, Platforma 9,81 i Multimedijalni kulturni centar Split.

Prije samog otvorenja od 19 sati u Amfiteatru će biti prikazan film istog autora “SPOMENIK”. Uz otvorenje održat će se i vodstvo autora po izložbi.

Izložba ostaje otvorena do 02/04/2020 u 20.00 h.
Radno vrijeme: 13-20h (svaki dan osim nedjelje), prema dogovoru mogući posjeti i u drugim terminima.

***
Igor Grubić: Tragovi nestajanja (u tri čina)
Projekt Tragovi nestajanja (u tri čina) Igora Grubića započeo je 2006. kada umjetnik počinje dokumentirati poslijeratnu, tranzicijsku stvarnost u Hrvatskoj, posebice prelazak iz socijalizma u kapitalizam, s centralne, državno planirane ekonomije na ekonomiju slobodnog tržišta. Kroz trinaest godina istražujući utjecaj na promjene u stanovanju, urbanom tkivu, javnom prostoru i društvenim odnosima, Igor Grubić realizirao je tri povezana fotografska eseja i animirani film, postavljenih u cjelinu definiranu kroz poglavlja.
„Divlja kuća, prvo poglavlje, odnosno „čin“ propituje promjene u domovima, stanovanju i javnom prostoru nakon privatizacije vlasništva i konsolidacije neoliberalizma u zemlji; Filigranski pločnik (2. čin) bavi se tradicionalnim zanatima poput lokalnih manufaktura i specijaliziranih radionica, naglašavajući koja su zanimanja preživjela, a koja su iščezla u novim ekonomskim okolnostima. Dekonstrukcija tvornice (3. čin) predstavlja niz ugaslih tvornica, monumentalnih podsjetnika na prelazak iz industrijskog u postindustrijsko doba i promijenjene uvjete rada. Istodobno je to i ambijent Grubićevog kratkometražnog filma “Kako se kalio čelik” u kojem se prepliću pitanja radničke povijesti, obiteljskih veza i generacijskih promjena, sugerirajući plodonosni potencijal budućih odnosa temeljenih na solidarnosti, zajedničkom društvenom prostoru i kreativnoj suradnji.

Igor Grubić jedan je od najuspješnijih međunarodno priznatih hrvatskih umjetnika. Njegovi radovi obuhvaćaju prostorno-specifične intervencije u javnom prostoru, fotografiju i film. Od 2000. godine djeluje i kao producent te autor dokumentarnih filmova, TV reportaža i društveno angažiranih reklama, a izlagao je i na brojim izložbama.

Dom mladih / Galerija MKC /Amfiteatar
Ulica slobode 28, Split

Projekcije filma «Spomenik» / Amfiteatar: Petak, 13/03/2020. u 19.00 h / prije otvorenja izložbe
Otvorenje izložbe / Galerija MKC: Petak, 13/03/2020. u 20.00 h / uz vodstvo autora
Četvrtak, 02/04/2020 u 19.00 h / finissage

Organizatori izložbe u Splitu: AM CentarPlatforma 9,81 Multimedijalni kulturni centar Split
Kontakti: miranda@platforma981.hr i mkcsplit@mkcsplit.hr

Igor Grubić je s projektom Tragovi nestajanja (u tri čina) predstavljao Hrvatsku na 58. Venecijanskom bijenalu. Projekt je financiran pod pokroviteljstvom i sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske uz potporu Kreativnog Sindikata i Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Aktivnost je dio projekta Gradimo Dom zajedno, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Izložba je realizirana kroz programsku liniju Urbanistička platforma / Kad netko kaže uz potporu Grada Splita.

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback