Nikolina Kuzmić_Arhiva patoloških stakalaca

Objavio admin, 17/06/2019, pod: GALERIJA, GALERIJA PRAKTIKA, KLUB MLADIH KOCKA, MAVENA

U četvrtak, 20. lipnja s početkom u 20h u galeriji Kluba Kocka u Splitu će se održati otvorenje izložbe Arhiva patoloških stakalaca umjetnice Nikoline Kuzmić u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA. Izložba će se moći pogledati od 26. lipnja do 1. srpnja od 20 do 22h. Ovim putem vas pozivamo da nam se pridružite na otvorenju!

Arhiva patoloških stakalaca diplomski je rad mlade umjetnice Nikoline Kuzmić s kojim se u svibnju predstavila u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u sklopu ovogodišnje izložbe HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost. Radi se o zidnoj instalaciji koju sačinjava šest „tapiserija“ nastalih u tehnici veza. Prikaz je to šest malignih bolesti – karcinoida, tumora ženskih spolnih organa, raka kostiju, pločastog karcinoma, tuberkuloze i trihinele začahurene u mišiću. Uz navedene tapiserije nalaze se i tri stakla na kojima se nalaze osnovne informacije nomen nescio pacijenata. Fascinirana mrtvim, morbidnim dijelom ljudske prirode, Nikolina spaja dva oprečna svijeta – znanstveno medicinski i umjetnički prikazivački. Polazišnu točku u promišljanju rada pronalazi u Foucaltovoj misli o heterotopijama, filozofskoj interpretaciji prostora kao višeslojnog, drugačijeg. U ovom slučaju radi se o arhivi kao heterotopiji koji je Nikolini poslužio kao inspiracija. Točnije arhiva patoloških stakalaca. Kako autorica sama ističe: Heterotopije groblja i muzeja bile su polazna točka. Ideje arhiviranja, spremanja, nagomilavanja i bilježenja pa čak i onoga što je groteskno, morbidno – „ružno“ – bile su izrazito interesantne. (iz predgovora izložbe) Nikolina Kuzmić rođena je 1994. godine u Splitu. Diplomirala je na Odsjeku za slikarstvo pri Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi redovite profesorice Nine Ivančić i Blaženke Perice. Realizirala je nekoliko samostalnih izložbi i sudjelovala na nekoliko skupnih. S radom Arhiva patoloških stakalaca predstavila se ove godine na izložbi HT nagrade za suvremenu umjetnost u Muzeju suvremene umjetnosti.

Više: 
https://www.facebook.com/events/340767026614084/
http://mavena.hr/hr/ 
NMG — Novomedijska galerija međunarodna je kustoska platforma usmjerena na istraživačke projekte vezane uz problematike aktivnog sudjelovanja u suvremenom društvu koji rezultiraju kustoskim konceptima, intermedijskim događanjima, međunarodnim novomedijskim suradnjama te kreiranjem novih medijskih projekata. Unutar platforme realizira se program NMG@PRAKTIKA. Ciklus je to samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u Galeriji Praktika u Domu mladih u Splitu. Ovo je sedma godina ciklusa kroz koji je dosad realizirano više od četrdeset samostalnih i skupnih izložbi mladih umjetnika. Kroz nove medije i eksperimentiranje s različitim formama umjetničkog izražaja izložbe problematiziraju aktualne teme suvremenog društva. Ovaj ciklus izložbi tako ne samo da pruža uvid u najnovije umjetničke prakse, već i odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti.
KUSTOSICA: Ivana Vukušić
KUSTOSICE PROGRAMA NMG: Natasha Kadin, Tina Vukasović Đaković, Ivana Vukušić
DIZAJN: Nikola Križanac
DOKUMENTACIJA: Tihana Mandušić
DONATORI: Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija
MAVENU PODRŽAVA: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KUM, PDM, HULU, MKC

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback