NMG EDUKACIJA: Škola kritike vizualnih umjetnosti

Objavio admin, 08/11/2021, pod: EDUKACIJA, MAVENA, RAZRED

Škola kritike vizualnih umjetnosti novi je program izvaninstitucionalne edukacije koji udruga Mavena realizira jednom godišnje. Cilj Škole usmjeren je edukaciji mladih povjesničara/ki umjetnosti, umjetnika/ca te drugih zainteresiranih kulturnih radnika/ca.

Kolektivno / konektivno
Inicijalni blok susret: 12. i 13.11. 2021. Razred, Dom mladih Split i online (od 17 do 19 sati)

Škola želi potaknuti širu raspravu o programima i praksama u polju vizualnih umjetnosti u lokalnom kontekstu, ponuditi alate za razumijevanje i raspravu o aktualnim translokalnim fenomenima i tendencijama u vizualnim umjetnostima, te afirmirati i evaluirati programe koje provode udruga Mavena i udruge koje rade u Domu mladih, kao i svu nezavisnu umjetničku produkciju i prezentaciju vizualnih i novomedijskih umjetnosti u Domu mladih Split i šire. Tijekom radionice polaznice_i raspravljaju i eksperimentiraju s raznim vidovima kritičkog pisanja o vizualnim umjetnostima te produciraju tekstove za objavu u relevantnim domaćim medijima o umjetnosti i kulturi.

Ovogodišnja Škola kritike vizualnih umjetnosti naziva Kolektivno / konektivno, bavit će se paradoksima i potencijalima digitalnog obrata u vizualnim umjetnostima, kao i načinima na koji digitalno mijenja (ili ne) načine produkcije, posredovanja i recepcije vizualnih činjenica, potencijalno stvara prostore za nove subjektivnosti, istraživanja, razmjene i solidarizacije. Jesu li recentna ukidanja socijalnog kontakta i javnih događanja uslijed pandemije Covid-19 i dodatnih prelazaka kulturnih sadržaja na konektivno stvorila dodatni jaz između umjetnosti i života ili upravo suprotno, nova polja recepcije i afirmacije kolektivnosti? Kakve procijepe u svemu tome nalazi kritika vizualnih umjetnosti-lokalno/translokalno i nadilazi li (ukoliko da, kojim alatima) polje usko-stručne rasprave u ovom vremenu tzv. sveopće digitalizacije / ‘popularizacije’?

Voditeljica ovogodišnje Škole kritike vizualnih umjetnosti, Ivana Meštrov, kustosica je i povjesničarka umjetnosti, suosnivačica udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze. Jedna je od kustosica 41. Splitskog salona te recentnog Ostrale bijenala – Atemwende / Mijena daha održanog u Dresdenu kroz ljeto 2021. Članica je lokalne podružnice međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA, dugogodišnja kritičarka -suradnica radijske emisije Triptih HR3, autorica brojnih stručnih i problemskih tekstova, te urednica nekoliko knjiga i časopisa o vizualnim umjetnostima. Na radionici je predviđeno sudjelovanje vizualnih umjetnica koje su obilježile ovogodišnju jesenju programsku sezonu udruge Mavena, Nine Kurtele i Slatke konceptualne umjetnice te nekolicine kolega/ica kustosa/ica, istraživača/ica i kritičara/ki.

Uz uvodni susret u mjesecu studenom 2021., predviđen je jedan blok zoom susret u mjesecu prosincu 2021. te zaključni susret u siječnju 2022.

Škola kritike vizualnih umjetnosti besplatna je za sve sudionike/ce, moguće ju je pohađati online ili uživo (Razred, Dom mladih Split), a prijaviti se treba na mail mavena@mavena.hr, uz kratak životopis i motivaciju, najkasnije do petka 12. studenog 2021. u 12 sati.

Kustoska škola program je udruge MAVENA – 36 njezinih čuda, koji se provodi u suradnji sa Koalicijom udruga mladih, Multimedijalnim kulturnim centrom Split i Platformom Doma mladih, a financira se putem javnih natječaja Ministarstva kulture i medija RH. Rad udruge Mavena podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.

Oznake:

RSS 2.0 | trackback